International Cheetah Day

Cheeta Jaffa

Momenteel zijn er in ons park nog twee jachtluipaarden, Jaffa (de vader) en Speed (de zoon). Alhoewel speed eigenlijk een gepaste naam heeft voor zijn soort, is het voor hem een beetje dubbel. Hij is geboren in Duitsland als resultaat van een uitwisselingsproject, maar hij heeft een ongeluk gehad als kitten. Hierdoor heeft hij twee poten gebroken waarvan één met een zeer complexe breuk. Orthopedische chirurgie met medische implantaten hebben hem gered, maar de volle snelheid zal hij nooit meer kunnen halen. Hij doet het verder best goed in ons park met een beetje extra aandacht van de dierenarts.

We vermoeden dat koude geen positieve invloed heeft op dit implantaat en daarom zijn we een kleine aanpassing aan hun verblijf aan het doen voor deze winter. Het oude verblijf vervangen zal nog even duren en daarom krijgen onze cheeta’s een extra volledig geïsoleerd binnenverblijf waar de warmte iets beter blijft hangen. Dit in afwachting tot we deze verblijven grondiger kunnen renoveren. Het oude verblijf blijft misschien nog even staan maar aan de achterzijde van het buitenverblijf komt een extra binnenverblijf te staan.

Door zo goed mogelijk te zorgen voor onze jachtluipaarden en de soort regelmatig in de kijker te zetten hopen we mensen te sensibiliseren om beter zorg te dragen voor onze planeet en dus ook het jachtluipaard. Dat kan door bewust te kiezen voor minder co2 uitstoot, te kiezen voor duurzame producten, eerder aan ecotoerisme te doen dan aan klassiek toerisme en bij te dragen aan een betere levensstandaard voor de mensen in Afrika. Die moeten immers met hun vee samenleven met de grote katten in hun dagelijks leven.