Een jachtluipaard met 120 km/u over de autosnelweg

Cheetah Nala verhuisd terug naar het park van oorsprong.

Alhoewel ze theoretisch deze snelheid kunnen halen zat cheeta Nala toch gelukkig veilig in een transportkist en in een busje tijdens dit transport. Terug naar de plaats van oorsprong.

Jachtluipaarden zijn van nature zwervers. Ze hebben losse contacten met soortgenoten van hetzelfde geslacht en vormen geen groepen zoals leeuwen. Mannelijke jachtluipaarden vormen soms wél groepen, zogenaamde coalities. Ook per koppel houden, zoals dat goed gaat bij tijgers of panters, blijkt niet ideaal voor deze aparte katachtige.

Daarom zijn uitwisselingsprojecten belangrijk bij deze soort. Helaas klikte het met Nala en Jaffa niet zo goed als bij Lisa en Jaffa, blijkbaar zijn ze dus nog kieskeurig ook. Het koppel kon wel opschieten met elkaar maar er werden geen romantische onderonsjes waargenomen. Lisa zal in de loop van 2020 ook nog terugkomen naar Pakawi Park. In een later stadium komt ook één van haar zonen, geboren uit de vorige ontmoeting tussen Jaffa en Lisa, naar ons Park.

Het kost best veel moeite om dieren heen en weer te verhuizen van en naar dierenparken. Sommigen zullen denken dat het niet tof is voor de dieren zelf, maar in het kader ven verrijking zijn deze transacties zeer goed voor het dierenwelzijn. De nieuwe prikkels die de dieren op deze manier krijgen zijn hoogstwaarschijnlijk beter voor de dieren dan dat ze hun hele leven in hetzelfde park en dezelfde omgeving blijven. Zeker als ze weinig of geen ‘sociale’ contacten hebben in het park van oorsprong.

Al bij al beweegt er dus wel wat bij de Jachtluipaarden, letterlijk en figuurlijk.