Bij Pakawi Park zetten we ons al jaren in voor het behoud van bedreigde diersoorten, waaronder de fossa (Cryptoprocta ferox). Als eerste Belgische dierentuin die deze bijzondere roofdieren huisvestte, behaalden we in 2020 een belangrijke mijlpaal: de geboorte van onze eerste fossajongen!
Read moreOp 11 januari vierden we fantastisch nieuws in Pakawi Park: onze withandgibbon Daphne is bevallen van een prachtig jong! Zowel moeder als baby maken het goed, al blijven de eerste weken altijd extra spannend.
Read moreOok dit jaar hebben we het genoegen om samen te werken met de leerlingen van het Sint-Jozef Geel (KOGEKA). Deze gemotiveerde laatstejaarsstudenten verdiepen zich in het concept van verrijking voor onze dieren in Pakawi Park, wat van cruciaal belang is voor hun welzijn.
Read moreOllie, de geliefde woestijnlynx die sinds 2013 in onze dierentuin woonde, werd in oktober gediagnosticeerd met diabetes en later pancreatitis. Ondanks intensieve zorg en nieuwe behandelingen verslechterde zijn toestand, wat leidde tot de moeilijke beslissing om hem te laten inslapen. Zijn verhaal herinnert ons eraan dat het verzorgen van dieren niet altijd even leuke momenten kent, maar dat hun welzijn altijd voorop staat.
Read moreOntmoet Yasha en Lyov, twee bijzondere sneeuwuilen die sinds begin mei hun intrek hebben genomen in Pakawi Park. Ondanks Yasha’s verloren vliegvermogen, bieden we haar een liefdevol thuis waar ze kan gedijen.
Read moreVoor veel bezoekers zal het niet opvallen; we hadden twee gestreepte hyena’s, en we hebben nu nog steeds twee gestreepte hyena’s. Toch is er een wissel gebeurd op 5 oktober. Ontdek hier het hoe en waarom.
Gestreepte hyena’s zijn veel minder bekend dan de bekende gevlekte hyena’s. Reden te meer voor Pakawi Park om de gestreepte variant in de kijker te zetten. Er is echter één klein probleempje, en dat is het feit dat deze hyena geen groepsdier is, zoals zijn gevlekte neefje. Mensen denken vaak dat hyena’s groepsdieren zijn omdat de gevlekte hyena in groepen leeft. Maar net als bij andere katachtige roofdieren is dat de uitzondering op de regel, net als bij leeuwen, bijvoorbeeld. Helemaal solitair zijn ze dan ook weer niet; ze hebben een complexe sociale structuur waarbij ieder dier zijn ‘personal space’ soms nodig heeft. Ze zijn daarom erg moeilijk te managen in kweekprogramma’s.
Ja, je leest het goed. Hyena’s zijn ‘katachtige roofdieren’ (Feliformia), ook al behoren ze niet tot de familie van de echte katachtigen (Felidae). Dit helpt ook om hun asociale kantje beter te begrijpen.
Tinka (het vrouwtje) en Ed (het mannetje) konden het helaas helemaal niet goed vinden met elkaar. Nu hebben wij wel een duo-verblijf, waar de dieren elk hun eigen buiten- en binnenverblijf hebben. Maar het doel is toch om een compatibel paartje te hebben die samen het hele terrein kunnen gebruiken. En het kweekprogramma helpt ons hierbij. In Frankrijk (Obterre) waren jonge hyena’s die bij de moeder weg moesten, en in Bouillon (België) zat een mannetje alleen. Dus wij vangen het jonge mannetje op, en in Bouillon gaan ze ons mannetje van 12 jaar oud samen proberen te zetten met een ander oud mannetje, in de hoop dat ze toch nog wat sociale interactie hebben op hun oude dag.

Het nieuwe mannetje (Capé) is nog maar anderhalf jaar oud. Als hij goed met Tinka (13j) overweg kan, mag hij er misschien wel bij, maar de bedoeling van het kweekprogramma zal vooral zijn om hem een genetisch geschikt vrouwtje te geven als Tinka er niet meer is. Ze zullen ook sociale interacties kunnen vertonen doorheen de afscheiding van hun verblijf. Als ze tekenen vertonen om bij elkaar te willen zijn, dan is dat dus mogelijk. We zijn benieuwd.
Contact info
Pakawi Park b.v.
Bukenberg 45
2491 Olmen
België
Telefoon: +32 14 30 98 82
E-mail:
Ondernemingsnummer: BE0422.438.562
Openingsuren
Tijdens de vakanties hebben wij aangepaste openingsuren. klik hier
Fossa-uitleenservice: Ambila op liefdesmissie in Parijs!
DierennieuwsBij Pakawi Park zetten we ons al jaren in voor het behoud van bedreigde diersoorten, waaronder de fossa (Cryptoprocta ferox). Als eerste Belgische dierentuin die deze bijzondere roofdieren huisvestte, behaalden we in 2020 een belangrijke mijlpaal: de geboorte van onze eerste fossajongen!
Geboortenieuws: withandgibbon verwelkomt jong op Monkey Island!
DierennieuwsOp 11 januari vierden we fantastisch nieuws in Pakawi Park: onze withandgibbon Daphne is bevallen van een prachtig jong! Zowel moeder als baby maken het goed, al blijven de eerste weken altijd extra spannend.
Verrijking voor onze dieren: samenwerking met Sint-Jozef Geel (Kogeka)
DierennieuwsOok dit jaar hebben we het genoegen om samen te werken met de leerlingen van het Sint-Jozef Geel (KOGEKA). Deze gemotiveerde laatstejaarsstudenten verdiepen zich in het concept van verrijking voor onze dieren in Pakawi Park, wat van cruciaal belang is voor hun welzijn.
Ollie, de onvergetelijke woestijnlynx van Pakawi Park: een verhaal van zorg en toewijding
DierennieuwsOllie, de geliefde woestijnlynx die sinds 2013 in onze dierentuin woonde, werd in oktober gediagnosticeerd met diabetes en later pancreatitis. Ondanks intensieve zorg en nieuwe behandelingen verslechterde zijn toestand, wat leidde tot de moeilijke beslissing om hem te laten inslapen. Zijn verhaal herinnert ons eraan dat het verzorgen van dieren niet altijd even leuke momenten kent, maar dat hun welzijn altijd voorop staat.
De triomf van Yasha en Lyov: het verhaal van onze sneeuwuilen
DierennieuwsOntmoet Yasha en Lyov, twee bijzondere sneeuwuilen die sinds begin mei hun intrek hebben genomen in Pakawi Park. Ondanks Yasha’s verloren vliegvermogen, bieden we haar een liefdevol thuis waar ze kan gedijen.
Lees hier meer over hun verhaal dat symbool staat voor veerkracht en zorg.
Hyena switcheroo in ‘the zoo’
DierennieuwsVoor veel bezoekers zal het niet opvallen; we hadden twee gestreepte hyena’s, en we hebben nu nog steeds twee gestreepte hyena’s. Toch is er een wissel gebeurd op 5 oktober. Ontdek hier het hoe en waarom. Gestreepte hyena’s zijn veel minder bekend dan de bekende gevlekte hyena’s. Reden te meer voor Pakawi Park om de gestreepte variant in de kijker te zetten. Er is echter één klein probleempje, en dat […]