Gezinsuitbreiding bij de otters

De Aziatische kleinklauwotters zijn eindelijk op weg om een familiegroep te worden. Het is sinds 2015 geleden dat er hier een geboorte was en het was even zoeken om terug een koppeltje te kunnen samenstellen om een nieuw gezin te starten.

Aziatische kleinklauwotters leven in gezinsverband. Als het koppel éénmaal stabiel is, groeit de groep normaal snel tot een echte familietroep. Dat bleek hier echter niet zo eenvoudig. Na enkele mislukte pogingen van koppelvorming met dieren uit Frankrijk en Duitsland, is er nu een koppel gevormd van een vrouwtje dat hier geboren is in 2015 en een mannetje uit Dresden in Duitsland. Hun eerste nestjes verdwenen telkens een dag nadat de verzorgers de jongen hoorden piepen in de nestbox. Mogelijk vonden zij de nestbox niet goed genoeg. Daarom hebben we besloten extra nestboxen toe te voegen zodat de dieren de keuze hebben. In de natuur gaat de familie otter ook de jongen van hol naar hol verplaatsen bij gevaar. Indien ze maar één of twee keuzes hebben, geeft dat mogelijk stress omdat ze niet kunnen verhuizen als ze dat willen.

Toen de nieuwe nestbox in volle ontwikkeling was, hebben de otters hun oude “binnenverblijf” terug open gegraven. Dit ondergrondse binnenverblijf voldeed niet aan de normen als binnenverblijf voor de regels van dierenwelzijn, én de dieren waren hier ook wel moeilijk in op te volgen. We kunnen daar immers niet zien wat er gebeurt. Maar blijkbaar besloten de otters dat dit oude verblijfje toch zo slecht nog niet was. Ze braken de ingang terug open en wierpen enkele jongen. Naast de stokstaartjes, ringstaartmaki’s, witoorpenseelaapjes en bonte vari’s is dit dus de volgende familiegroep die hersteld is in Pakawi Park. 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *