Clouded Leopard Day

Vandaag vieren we de internationale dag van de nevelpanter #internationalcloudedleopardday #icld. Een soort die voor ons veel betekent omdat het een van de mooiste en zeldzaamste katten zijn. Tijd om ze nog eens in the picture te zetten!

Laat ons al direct beginnen met te zeggen dat het geen panters zijn! Soortnamen zijn vaak verwarrend, zo weten we ondertussen wel dat een prairiehond geen hond is, een walvis geen vis en een stekelvarken geen varken. Maar dat een nevelpanter geen panter is, is voor veel mensen toch nog nieuw. De echte “panters” behoren tot het geslacht Panthera, waartoe ook de tijger en de leeuw behoren. En dan specifiek tot de soort Panthera pardus. De naam van de nevelpanters is helemaal anders en klinkt ook wel erg mooi; zijn universele wetenschappelijke naam is Neofelis nebulosa.

Nog zo’n naam die verwarrend is, is de sabeltandtijger, want dat is ook geen tijger. De nevelpanter wordt echter ook de moderne sabeltandtijger genoemd omdat hij relatief de langste hoektanden heeft van alle nog levende katachtigen.

De nevelpanter is overigens niet één soort. Er zijn er zelfs twee! vroeger beschouwde men de nevelpanter op het vasteland in Zuid-Oost Azië én de nevelpanter in Borneo als verschillende ondersoorten maar sinds 2017 worden ze als aparte soorten gezien, de Borneo nevelpanter staat nu bekend als Neofelis diardi.

Nevelpanters worden nog altijd bedreigd, voornamelijk door verlies van habitat en stroperij. Mensen aanraden om best geen huiden of bontmantels van nevelpanters te kopen is hier niet zo relevant, maar opletten dat je geen voedingsproducten koopt met “plantaardige olie” helpt wel. Want plantaardige olie zonder meer info, is meestal palmolie, en het is door die palmolie-plantages dat ook  zeer veel andere dieren, zoals bijvoorbeeld orang oetan, hun habitat verliezen.

Alle beetjes helpen…