Onze Afrikaanse vrouwen in de kijker
31 Juli werd in 2009 benoemd tot dag van de Afrikaanse vrouw door de Afrikaanse Unie. Natuurlijk om de positie van de Afrikaanse vrouwen te versterken, wat wij uiteraard toejuichen. Maar we zouden Pakawi Park niet zijn als we deze dag niet eens van een andere kant belichten. Tijd om enkele van onze Afrikaanse vrouwen in de kijker te zetten.
Jenny en Kariba
Jenny is een Afrikaanse olifant die opgevangen werd uit een Belgisch circus toen hier de wetgeving veranderde. Ze leefde lang alleen maar werd hier in Olmen verenigd met Kariba, een andere Afrikaanse olifantenkoe uit een Duits park waarbij ze niet in de groep paste omdat ze op een verkeerde manier dominant wou zijn over de anderen. Kariba aanvaardde hier gelukkig de dominantie van Jenny waardoor de samenleving hier vlot en rustig verloopt.
Jenny Kariba
Mona en JJ
Mona is onze witte leeuwin. Witte leeuwen komen voor in de gebieden rond het Kruger nationaal park en ze is ook vanuit Zuid-Afrika naar België gekomen. Niet uit het wild weliswaar want witte leeuwen zijn in het wild nog steeds een zeldzaamheid. Ook in Afrika zelf zijn er parken waar de witte leeuw in stand gehouden wordt met kweekprogramma’s.
JJ is een ‘Afrikaanse leeuw’, wat niet meer wil zeggen dan ‘geen Aziatische leeuw’. In Afrika zijn er namelijk meerdere ondersoorten van leeuwen en in Azië slechts één. Tot welke ondersoort JJ behoort, is niet meer aan de orde want vele dierentuinleeuwen zijn in het verleden gekruist met andere ondersoorten.
Mona JJ
Safiya
Safiya is ons serval vrouwtje die dit jaar voor het eerst een jong grootbracht. Moeder en dochter zijn op dit moment nog samen te bewonderen in ons park.

Onze Madagaskar Mama’s
Alhoewel Madagascar een gigantisch eiland en een apart land is van het Afrikaanse vastenland, behoort het toch tot het Afrikaanse continent. De vrouwelijke Malagassische dieren uit ons park zijn talrijk en hebben zich ook al voortgeplant. Topper in deze lijst is Procta, onze vrouwelijke fossa die vorig jaar als primeur in de Benelux succesvol een nestje heeft grootgebracht van drie mannetjes én één vrouwtje. Dochter Vanilla mag dus ook vermeld worden in deze lijst. Verder hebben we nog de ringstaartmaki, bonte vari, witkopmaki, kleine egeltenreks en dumerils grondboa. Tenslotte nog een zeer belangrijke Madagaskar mama is de grote vasa papegaai, een soort die maar zelden in dierenparken gehouden wordt en die zich ook reeds succesvol hebben voortgeplant hier bij ons.

En dat is niet alles
Iedereen opnoemen zou een beetje te veel van het goede zijn, maar er zijn nog vele Afrikaanse vrouwen in ons park zoals de reuzen schildhagedis die dit jaar eieren legde, de koningsglansspreeuw die gelukkig ook terug een jong hebben, de karmijnrode bijeneters zijn ook aan flinke nestholen begonnen dit jaar en de moeder van de grijze tokken wordt ieder jaar samen met haar kroost ingemetseld. Voor de liefhebbers hebben we dan ook nog de ‘king baboon spider’ een ietwat agressieve gravende vogelspin, want het moet niet altijd aaibaar zijn om mooi of interessant te zijn.
Kortom, de Afrikaanse vrouwen doen het goed hier in het park en laat hen vandaag dan ambassadeur zijn voor deze dag wat meer bekendheid te geven ten voordele van de positie van de “echte” Afrikaanse vrouwen.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!