Tijgers nader bekeken, dag van de tijger

De evolutie van het huidige tijgerbestand in Pakawi Park

Onze tijgers spelen een belangrijke emotionele rol voor ons park en kunnen niet zomaar vervangen worden. Al van voor de overgang naar Pakawi Park en ook nog daarna, leefde tijger Curry in dit park en was het één van de publiekslievelingen. Eén van haar dochters verhuisde naar een park in Nederland en kreeg daar in 2018 en 2019 jongen. Dat zijn uiteindelijk de jongen die naar Pakawi Park zouden komen.

Vlak na de overname van de Olmense Zoo werd de collectie herbekeken. We zouden verschillende dieren verhuizen om zo meer plaats te creëren voor de huidige en toekomstige bewoners. Ondertussen was er in ons park ruimte vrijgekomen. We besloten om de eerste jongen van 2018, Paka en Awi, naar Pakawi Park te verhuizen. Paka en Awi kregen de naam van het park (en niet andersom zoals vaak gedacht wordt). Het was voor de nieuwe directie immers zeer spannend om de eerste dieren in ‘Pakawi Park’ te mogen verwelkomen. Zeker de eerste jaren werden ze de vertegenwoordigers van het park.

Helaas sloeg het noodlot toe en stierf Paka in 2021 door een plotse infectie, waardoor Awi alleen achterbleef in hun ruime verblijf.

Tijgers kunnen alleen leven. Wij denken echter door onze ervaringen dat tijgers baat hebben bij interacties met hun soortgenoten, omdat dit hen toch meer verrijking in hun dagelijks leven geeft. Gezien de sterfte van Paka en het ruime verblijf, kregen we de kans om twee andere tijgers te introduceren. Deze werden Waka en Iwa genoemd. Ze komen uit hetzelfde park in Nederland en zijn de jongere broer en zus van Paka en Awi.

Zo kan je hier vandaag drie tijgers zien, witte tijger Awi samen met haar jongere broer Waka en zus Iwa.

In 2010 is er een eerste “tijger top” gehouden in de “Saint Petersburg Tiger Summit” in Rusland. Hierbij waren 13 deelnemende landen waar tijgers in het wild leven: India, Bangladesh, Nepal, Bhutan, Myanmar, China, Indonesië, Maleisië, Laos, Thailand, Vietnam, Cambodja en gastland Rusland. Ook enkele beroemdheden zetten hun schouders onder deze actie, zoals Leonardo DiCaprio. Tijdens deze bijeenkomst zijn er enkele maatregelen getroffen ter bescherming van de tijgers in het wild. Ook is hier 29 juli uitgeroepen tot Internationale Tijgerdag.

Verschillende ondersoorten

Denk nooit ‘een tijger is een tijger’ en denk nooit dat alles goed gaat met de tijger als er ergens verbeteringen te lezen zijn, ook al zijn deze zeker positief. Neem nu bijvoorbeeld de cijfers van de vierjarige tijgertelling in India:

2006: 1411 tijgers

2010: 1706 tijgers

2014: 2226 tijgers

2019: 2967 tijgers

Dit is uiteraard zeer goed nieuws als we ervan uitgaan dat het effectief de populatie is die groeit en niet de manier van tellen die steeds beter wordt.

Maar tegelijkertijd moeten we beseffen dat ongeveer 70% van alle tijgers ter wereld in India leeft én dat dit enkel de Bengaalse tijger is (Panthera tigris tigris). Er is namelijk ook nog de Siberische tijger (Panthera tigris altaica), de Zuid-Chinese tijger (Panthera tigris amoyensis), de Sumatraanse tijger (Panthera tigris sumatrae), de Indochinese tijger (Panthera tigris corbetti) en de Maleisische tijger (Panthera tigris jacksoni).

Tijgers leven nog maar in 10% van hun oorspronkelijke leefgebied en de huidige populatie is op enkele eeuwen tijd nog maar 4% van wat ze ooit was. Neem daarbij dat er recent ook al drie ondersoorten uitgestorven zijn, namelijk de Javaanse tijger (Panthera tigris sondaica), de Bali tijger (Panthera tigris balica) en de Kaspische tijger (Panthera tigris virgata) (*). 

Afhankelijk van hoe je het bekijkt, gaat het dus oftewel een beetje beter oftewel zeer slecht met de tijgers in het wild.

Onze tijgers

Onze tijgers behoren tot de meest voorkomende Bengaalse tijgers. Wij hopen binnen afzienbare tijd ook iets te kunnen betekenen voor één van de andere ondersoorten. Voor we hieraan kunnen verder werken, is het van belang dat we nog enkele verblijven verbeteren, verhuizen of vergroten, aangezien de normen voor deze dieren ook zullen veranderen. Hier in ons park vindt er geen voortplanting meer plaats bij de Bengaalse tijgers omwille van bovengenoemde reden.

Je kan ons hierbij steunen door naar onze prachtige tijgers te komen kijken of bijvoorbeeld onze eerste editie van Pakawi Collecties “katachtige roofdieren” te kopen in onze shop. Daarbij kom je nog meer te weten over de tijgers en alle andere katachtige roofdieren in ons park. 

Pakawi Collecties “katachtige roofdieren”

(*)Bron: (https://news.mongabay.com/2018/10/genome-wide-study-confirms-there-are-six-tiger-subspecies/)