Bouwen aan de toekomst

Covid-19 en slecht weer gooien wel wat roet in het eten voor de vernieuwingen in ons park, maar toch blijven wij niet bij de pakken neerzitten. Tijd om eens stil te staan bij wat er wel in de positieve zin verandert. Verschillende projecten zijn in beweging en daarom werken we ook in het hoogseizoen gewoon door. Je zal dus wat activiteit zien tijdens je bezoek. 

Het grootste project is natuurlijk Monkey Island. Hierbij zijn de plannen van de architecten in het stadium voor goedkeuring van de bouwvergunning. Als we het oud verblijf van de chimpansee’s aan de inkom van het park kunnen vervangen door het nieuwe verblijf, dan zal dat het park een stuk frisser en moderner maken. Niet enkel de chimps profiteren van deze vernieuwing, ook de withandgibbons, ringstaartmaki’s en toepajas krijgen hier een plaatsje. Je kan dit project steunen door een “bouwsteen” te kopen: zo zal jouw naam, of dat van je bedrijf, voor altijd op Monkey Island hangen als mede ‘bouwer’ aan het verblijf. Zo kunnen we hopelijk sneller werken en meer doen voor deze dieren. 

Aan de inkom van het park vindt er nog een vernieuwing plaats. Het eilandje aan de inkom, waar vroeger de bonte vari’s hun luide kreten lieten horen, stond al enige tijd leeg. Dit omdat de bonte vari’s reeds een nieuw verblijf kregen tegenover de bruine leeuwen, volledig volgens de nieuwe normen van dierenwelzijn voor primaten. Het eiland krijgt nu een facelift waarbij het klaargemaakt wordt voor de nieuwe bewoners, de beermarters, waar we graag later meer over vertellen. 

Niet alleen de welzijnsnormen voor primaten zijn vernieuwd, ook de erkenningsvoorwaarden van dierentuinen zijn aangepast. De nieuwe omheining, die direct opvalt als je voorbij het park rijdt, maakt daar deel van uit. Een modern dierenpark moet immers ook voldoen aan de nieuwste vereisten wat betreft veiligheid en infrastructuur.

Bij de dieren zelf gebeurt er ook veel werk waar de bezoeker niet veel van ziet, maar waar onze dieren wel beter van worden. Zo vernieuwden we de binnenverblijven van de witte leeuwen en staat hun buitenverblijf nu op de planning om te verbeteren kwestie grond, afwatering omheining en grootte. Bij veel verblijven zijn ook kleine aanpassingen gebeurd om met biobodems te kunnen werken. Ten slotte vergde de succesvolle introductie van de opgevangen tijgers uit Nederland met onze Awi, ook wel wat tijd en aandacht. 

Uiteraard moeten we ook aan de bezoekers en de uitstraling van het park zelf denken: het plein aan de inkom is groter geworden door het verdwijnen van de oude kinderboerderij. Hierdoor kunnen de mensen iets verder uit elkaar zitten en dus veiliger van hun dag of de show genieten. Enkele oude verblijven zijn afgebroken om meer zicht te hebben op het grote eiland van de ringstaartmaki’s, dat veel te veel verstopt lag achter de muren van de oude verblijven van de wasberen en torenvalken.  

Er is een nieuwe bewegwijzering in het park. Vanaf nu kan je het Pakawi Pad volgen. Zo zie je heel het park en mis je niets van je belevenis tussen de dieren. 

Helaas moeten we ook veel werken achter de schermen, waar de bezoeker niet direct iets van merkt, maar waar het park wel door verbetert. Zowel bij de separatie van dieren achter de schermen als de stockage van materialen én de dierenartsenzorg, zijn verbeteringswerken uitgevoerd. 

Pakawi Park is op die manier op alle vlakken tegelijk bezig. En we danken jou voor je bezoek, want zonder jullie waren deze stappen voorwaarts nooit mogelijk geweest.