Voor een tijger met tandpijn moet je bij de specialisten zijn

Onze tijgerin Iwa had last van een tandprobleem in de grootste tand denkbaar, de bovenste hoektand. Hier een oplossing voor vinden is geen sinecure, tijd voor Pakawi Park om weer een stapje verder te gaan in de zorg voor de dieren.

We kwamen uit bij Dr. Yves Debosschere van Veterinary Dental Services. Een specialist in de tandheelkunde. Bij deze ingreep was niet enkel de tandzorg de uitdaging, maar ook de anesthesie. Onze dierenarts Elisa Ceyssens wil de beste zorg voor onze dieren en riep daarom de hulp in van Dr. Tim Bouts, gespecialiseerd dierentuin dierenarts en gespecialiseerd anesthesist, om de verdoving te begeleiden die nodig is voor zo een langdurige en pijnlijke ingreep. Tim en Yves zijn zeer goed op elkaar ingespeeld en bieden hun diensten samen aan onder de naam Dental Services Global. 

Alsof drie dierenartsen nog niet voldoende waren, was er ook nog de aanwezigheid van Da. Laurens Van Mulders die voor de Universiteit van Gent een onderzoek doet naar onder andere ‘feline Chronic Kidney Disease (CKD)’ een aandoening die voor vele grote katachtigen problemen veroorzaakt en waar verder onderzoek nodig is om dit verder te voorkomen. Ook gezonde dieren moeten hiervoor abdominale echo’s en cardiovasculair onderzoek ondergaan om referentiewaarden te hebben. Pakawi Park verleent aan dit onderzoek de medewerking.

Figuur 1: Dierenartsen aan het werk.

Volledig voorzien van alle materialen stonden we dinsdagmorgen klaar om de ingreep te doen. Al was nog niet duidelijk wat de opties waren, vullen of trekken. Een mobiel röntgen apparaat bracht duidelijkheid, trekken was de enige optie. Blijkbaar was de tand reeds beschadigd op een leeftijd van 8 tot 9 maanden oud en is de tand daardoor veel te hol vanbinnen om te kunnen redden. Pas recent is dit duidelijk geworden omdat de ontsteking doorgebroken was naar buiten. 

Figuur 2: De schade leek oppervlakkig minder erg dan dat ze werkelijk was.

De extractie van deze tand werd daardoor ook zeer moeilijk. De plaats van de grootste ontsteking bevond zich namelijk net op dat punt onder het tandvlees en in de kaak, waar hefboomdruk moet uitgeoefend worden om zulk een grote tand te kunnen verwijderen. In de foto hieronder kan je zien hoe groot zo’n tand werkelijk is en hoe diep zich deze in de schedel bevindt. 

Figuur 3: Schedel van een tijger met een afgietsel van een hoektand erlangs.

Er moet zelfs een klein stukje schedel verwijderd worden om de tand naar buiten te krijgen en hiervoor moet het tandvlees voorzichtig losgemaakt worden. Met wrikbewegingen, beitels en hamer worden langzaam de ligamenten losgemaakt die de tand op zijn plaats houden.

Figuur 4: De extractie

Door de zwakte van de tand kwam deze niet in één geheel naar buiten, maar moesten de restanten van de wortel zorgvuldig verwijderd worden. Na de tandextractie van 3 uur werd het tandvlees netjes over de holte gehecht zodat alles mooi kan genezen.

Figuur 5: Hechtingen

Nu kan Iwa in alle rust herstellen. Ze krijgt nog een weekje pijnstiller en antibiotica en veel liefde van de verzorgers.

Ons team is zeer blij dat ook het management van Pakawi Park het mogelijk maakt om zulke professionele samenwerking op poten te zetten. Van deze specialisten kunnen we natuurlijk veel leren. Maar belangrijker is dat we door samen te werken de zorg in Pakawi Park kunnen optimaliseren waardoor onze dieren de best mogelijke zorgen krijgen.