Duurzaamheid en dierenwelzijn gaan hand in hand

De Afrikaanse schildpadden in onze tropenhal houden geen winterslaap, dus moeten we hen in de winter een warmtehuisje geven om hun ‘batterijtjes’ op te laden. Deze winter hebben deze een upgrade gehad die zowel voor het dierenwelzijn als de algemene duurzaamheid voordelig kan zijn.

De schuilhokjes voordien waren niet geïsoleerd, dus moest er nog relatief veel elektriciteit verbruikt worden voor hun UV-lichten, infraroodlampen én warmtematten. Nu zijn de warmtehuisjes volledig geïsoleerd waardoor het verbruik zal dalen en de warmte ook aangenamer blijft hangen voor de dieren. Een bijkomend voordeel is dat we mogelijk de temperatuur van de tropenhal zelf in de winter een beetje verder kunnen laten dalen, wat weer een energiewinst met zich meebrengt. Zo wordt er ook iets minder CO2 uitgestoten waar ook dierentuinen steeds meer rekening mee dienen te houden. Broeikasgassen blijven één van de grootste bedreigingen voor de toekomst van mens, milieu en dus ook wilde dieren. 

Samen met het gebruik van geïsoleerde containers, recent nog bij de jachtluipaarden en de ringstaartmaki’s, zijn er ook lucht-lucht warmtepompen geïnstalleerd bij de bonte vari’s en de franjeapen. Op die manier doen ook wij wat we kunnen om de uitstoot te verminderen en tegelijk het welzijn van de dieren te verhogen. Er is nog wel wat werk aan de winkel dus dank aan alle bezoekers van het afgelopen jaar én de bezoekers van het komende jaar want jullie bezoek helpt ons om te blijven innoveren.