Bezoek bij het gordeldier

Gordeldier Mallack zit nu al een tijdje in Pakawi Park en is enorm geliefd bij verzorgers en bezoekers. Gordeldieren kunnen perfect alleen leven, maar toch willen we Mallack het plezier niet ontnemen een vrouwtje te versieren.

Dierenpark Harry Malter heeft al jaren een koppeltje bruinbehaarde gordeldieren zonder dat er ooit jongen geboren zijn. Misschien klikt het tussen hen gewoon niet. Daarom hebben we samen beslist om onder het motto ‘verandering van spijs doet eten’ hun vrouwtje op vakantie te laten komen bij ons mannetje.

Hopelijk komt er resultaat en kunnen we onze kennis en ervaring met deze soort uitbouwen. Bij Pakawi Park vinden we het heel belangrijk om naast de grote publiekslievelingen zoals de tijgers en de olifanten, ook onbekende en vaak onbeminde diersoorten in de kijker te zetten. Dat enkel ‘mooie’ dieren of dieren met een hoge ‘aaibaarheidsfactor’ in de spotlight staan, is verleden tijd. 

Gordeldieren zijn placentazoogdieren: ze hebben geen buidel, maar hebben een placenta. Gordeldieren behoren tot de eerste placentazoogdieren die 59 miljoen jaar geleden ontstaan zijn in Zuid-Amerika, namelijk de Xenarthra. Andere bekende Xenarthra zijn miereneters en luiaards. Samen met de buideldieren die nóg eerder in de evolutie ontstaan zijn, zo’n 65 miljoen jaar geleden, behoren deze dieren tot de bakermat van de zoogdieren – en dus ook onze eigen evolutie.