Rare snuiters in de tropenhal, de Vietnamese vliegende vos
Wie op zijn gemak de volières afspeurt naar mooie vogels zal misschien even schrikken omdat in dit verblijf iedereen ondersteboven hangt.
De Vietnamese vliegende vossen zijn dan ook geen vogels maar een soort vleermuis. Geen muizen en ook geen vossen dus. Omdat vleermuizen zo’n grote groep van diersoorten zijn (één op de vijf soorten zoogdieren is een vleermuis) vinden wij ook dat ze steeds meer een plaats verdienen in dierenparken. Er zijn zo’n 1400 soorten vleermuizen en enkel de klasse van de knaagdieren heeft meer soorten dan die van de vleermuizen. Met de recente pandemie in het achterhoofd, is het misschien nodig om deze dieren ook eens in een positief dag- of nachtlicht te zien.
Vleermuizen eten massa’s insecten en bij deze insecten (muggen, tsé tsé vliegen, etc.) zitten ook veel ziekteverspreiders. Dus ook al kunnen wilde vleermuizen ziektes bij zich dragen, de insecten die ze opeten zijn gevaarlijker, want die insecten zoeken ons actief op om te steken of te bijten. De vleermuizen zoeken ons niet op en zolang wij hen met rust laten is een ziekteoverdracht naar mensen dus eerder onwaarschijnlijk. Als je ze in het wild vangt, opeet of in hun grotten hun mest (guano) gaat verzamelen, loop je natuurlijk meer risico. Verder zijn de fruitetende vleermuizen ook belangrijke bevruchters, net zoals bijen, omdat deze soorten ook nectar eten en zo pollen van boom tot boom brengen. Er is dus veel meer positief aan vleermuizen dan negatief. Helaas hebben ze hun uiterlijk niet mee en spelen ze dikwijls de slechterik in antropomorfe verhaaltjes. Dat zijn dan dezelfde verhaaltjes die zeggen dat hertjes en konijntjes lief zijn en slangen en spinnen slecht. Net zoals we in het verleden opeens tot het besef kwamen dat de aarde rond is, dat er niet één mensenras is dat superieur is en dat vrouwen en mannen evenwaardig zijn, zullen we in de toekomst ook wel eens gaan beseffen dat alle dieren even belangrijk zijn. Met andere woorden, als je je liefde en inzet voor dieren laat afhangen van je persoonlijke voorkeur, dan is dat eigenlijk ergens ook discriminerend.
Deze ondersoort (Pteropus hypomelanus condorensis) komt van een eilandenarchipel (Con Dao) in het zuiden van Vietnam en is een zeldzamere ondersoort van de variabele vleerhond (Pteropus hypomelanus). Deze naam danken ze aan hun variabele kleuren met zwart, grijs en oranje. Deze vleermuizen komen net op tijd om nog in onze speciale verzorgerspraatjes opgenomen te worden rond Halloween, speciaal om de ‘creepy creatures’ wat minder ‘creepy’ te maken.