Blauwkeelgoean, onbekende nieuwkomer.

Goeans zitten op een tak

We kennen allemaal de flamingo, pinguïn en struisvogel. Maar wie kent de brolga, hokko of goean? Helaas is onbekend vaak onbemind, vooral bij vogels. Tijd om dat te veranderen. 

Meer ruimte voor de blauwkeelgoean

Hier bij Pakawi Park zetten we de underdogs in de schijnwerper. Ze verdienen even veel aandacht als hun bekende verwanten. En zo zie je in elk dierenpark andere dieren. Om nieuwe dieren (zoals deze goeans) meer ruimte te geven, hebben algemenere vogelsoorten ons park verlaten: de Amerikaanse oehoe, de blauwvoorhoofdamazone, de rozekopdwergpapegaai, de roodpootbosuil, de Europese bosuil, de steenarend, de rosé kaketoe en de groene toerako. Zo houden we vast aan ons principe van meer ruimte voor minder dieren. Van de vertrokken soorten zijn telkens wel nog naaste verwanten aanwezig in het park zodat hun educatieve rol niet verloren gaat. 

Het leven in de jungle

Goeans zijn hoenderachtige vogels die liefst in helemaal bovenaan in boomkruinen leven. Ja, het zijn dus simpelweg boomkippen. De blauwkeelgoean, Pipile cumanensis, is maar één van de 24 verschillende goeansoorten.  Ze hebben een lange, brede staart en een dunne nek en kop. Ze zien er een beetje apart uit, maar houden daardoor beter hun balans hoog in de boomkruinen. Zelfs de kuikentjes zijn al klimkampioenen en kruipen al meteen na de geboorte in de takken waar ze veilig zijn. Dat moet ook wel in de Zuid-Amerikaanse jungle waar slangen, roofvogels en andere carnivoren wel een vogeltje lusten. De volwassen vogels zweven mooi van kruin tot kruin. Hopelijk zien we dat gedrag ook wanneer ze los rondvliegen in onze tropenhal.

Een beetje meer Zuid-Amerika in de tropenhal

In onze tropenhal leven ook trompetvogels, rode ibissen en twee opgevangen witoorpenseelaapjes. Zo krijgt de hal steeds meer een Zuid-Amerikaans tintje. Toch hebben we voorlopig niet de ambitie om de hal volledig om te toveren in een Zuid-Amerikaans thema. Het educatieve doel van onze tropenhal is immers om te tonen dat kostbaar tropisch regenwoud niet alleen in Zuid-Amerika te vinden is, maar ook in Afrika en Azië. 

Bekend en bemind

We hopen dat onze bezoekers bijleren over unieke dieren zoals de goean. Dat we iets kunnen bijbrengen over hun bestaan, hun habitat en bedreigingen. En vooral: dat onze bezoekers naar huis gaan met liefde voor dieren die ze willen beschermen door duurzamer om te gaan met energie, grondstoffen en afvalproductie.