Biobodems met kokosvezel?

In ‘biobodems brengen de natuur naar het binnenverblijf’ verkennen we de voordelen van biobodem met schors. In verblijven waar hele dikke lagen niet mogelijk zijn, is kokosvezel een aantrekkelijk alternatief. Vooral bij veel soorten reptielen, kleine zoogdieren en andere kleine diersoorten is het interessant om ook deze piste te verkennen. Daarvoor werken we samen met Reptiglobe uit Diepenbeek. Bij Pakawi Park zijn we al fan van hun Reptiblock biobodem met kokosvezel.

Reptiblock

Je hebt veel profijt bij biobodem met kokosvezel, ook in dunnere lagen. Want een laag van 50 cm (wat bij boomschors wordt aangeraden) is in een terrarium natuurlijk ook niet handig. De kokosvezels nemen veel water op en blijven dus lang ‘bioactief’. De reptielen vervellen ook beter omdat de luchtvochtigheid stabieler blijft en niet alleen na het benevelen stijgt. Moest een dier naar beneden vallen is er ook een goede schokdemping. Reptiglobe heeft ons goed op weg geholpen om deze producten uit te testen. Het reptielenhuis ligt er inmiddels al mee vol. De kokosvezels zijn veel duurzamer dan de turf die we eerder gebruikten. Turf is immers afgestorven plantaardig materiaal dat er honderden jaren over doet om te ontstaan. Het is een natuurproduct dat we beter in de natuur laten zitten waar het thuishoort. Turf blijven ‘oogsten’ is niet duurzaam. Kokosvezels daarentegen zijn een zijproduct van omhulsels van kokosnoten en zijn dus meteen klaar voor gebruik. Veel duurzamer dus! Je kan deze bodembedekking veel langer in je terrarium laten liggen en zo ook je afvalberg én je kosten verkleinen. Een echte aanrader!

De vergelijking

Misschien is Reptiblock wel even geschikt als biobodem met boomschors in binnenverblijven van grotere dieren. Zowel de boomschors als de kokosvezels gaan we op verschillende plaatsen uittesten zoals bij de maki’s, gordeldieren, fossa’s en kleine katachtigen. We zullen het verschil testen om later de beste keuze te kunnen maken voor de chimps. Aangezien de chimps twee ruimtes krijgen, is het ook een optie om twee verschillende biobodems aan te leggen. Dan kunnen we onderzoek laten doen op de bodems en de voor- en nadelen in kaart laten brengen. Dit zou zelfs het onderwerp kunnen worden van een Bachelor- of masterproef. Zo zouden we bijdragen aan de algemene kennis die voor iedereen beschikbaar is. 

Steun Monkey Island

Wil je het project voor de chimpansees en de aanleg van hun biobodem ondersteunen? Neem dan zeker een kijkje op steun.pakawi.be! Alle kleine beetjes helpen. 

Projectplan bouw Monkey Island Pakawi Park