Waarom de bureelcontainers in het park?

,

De oplettende bezoeker vraagt zich misschien af waarom er de laatste tijd enkele bureelcontainers in het park staan. Dat is niet omdat de beestjes nog papierwerk hebben of om de mensen op de burelen een ander uitzicht te geven.

Zowel voor de ringstaartmaki’s als voor de jachtluipaarden zijn er plannen voor nieuwe verblijven. Maar bij het volgen van de correcte procedures, en niet te vergeten andere dringende werken, is het wel een beetje jammer dat de dieren nog lang in de verouderde verblijven moeten zitten. Daarom bedachten we deze tussenoplossing. Vooral kwestie verwarming zijn deze containers in de winterperiode een veel duurzamer alternatief dan de verouderde, niet geïsoleerde binnenverblijven. Om de dieren een aangename temperatuur te kunnen bieden is het ‘stoken met de deur open’ niet langer een optie, niet enkel omwille van de hoge energieprijzen, maar ook omwille van het milieuaspect.

De containers zijn kant-en-klare units met deuren, ramen, isolatie, binnenafwerking en verwarming. Deze moeten natuurlijk wel nog wat aangepast worden voor gebruik voor dieren door er binnenhekwerk in te plaatsen en dergelijke meer.

Voor de ringstaartmaki’s is er een extra factor. Er zijn twee nieuwe mannetjes aangekomen in het park en onze mannetjes zijn vertrokken. Dit in het kader van een uitwisseling met een ander park zodat we met onverwante dieren elk verder onze groep nog wat kunnen laten groeien. Bij de introductie van de nieuwe dieren is het nieuwe binnenverblijf dan nieuw voor iedereen en dat vergemakkelijkt de introductie. Een win-win-win situatie dus.  Eigenlijk mag er nog een win bij want ook onze stokstaartjes gaan profiteren van dit tijdelijk maar nieuw binnenverblijf.

Het voordeel van de containers, ten opzichte van een verbouwing van verblijven die toch afgebroken worden, is duidelijk. Eens er nieuwe verblijven zijn, blijven de containers extra inzetbare binnenverblijven waar ze nodig zijn. Dat kan aan of in een verblijf zijn, of achter de schermen als quarantaineruimtes.