Happy Monkey Day 2021

Het moet niet altijd té serieus zijn en ‘Monkey Day’ is daar een mooi voorbeeld van. Apen worden wel eens vaker geassocieerd met fratsen en dollen en zo is ‘Monkey Day’ ook ontstaan. Een kunststudent van de Michigan University schreef “Dag van de Aap” op de kalender van zijn vriend als grap. Je weet dat studenten van feesten houden, dus deze dag werd dan ook uitgebreid gevierd. De dag werd steeds verder gepopulariseerd en sindsdien wordt Monkey Day internationaal gevierd als een dag om primaten te eren. Deze trend werd daarna ook opgepikt door dierentuinen over de hele wereld.

Een kans voor ons om onze primaten nog eens als geheel te bekijken en niet soort per soort. En laat ons niet vergeten dat wij als mens bij de groep ‘primaten’ horen! Na de mens zijn onze chimpansees onze naaste verwanten. Als we dan verder teruggaan in de tijd komen we onze gibbons tegen als naaste verwanten. Als we zo doorgaan en steeds verder in de tijd terugkeren, komen we in deze volgorde onze ‘neven’ tegen; De echte Oude Wereld apen zoals de mooie franjeaap. De Nieuwe Wereld apen zoals de kapucijnen en doodshoofdaapjes, de klauwaapjes zoals het witoorpenseelaapje en tenslotte de halfapen zoals de maki’s en de vari’s in ons park. Denk niet dat het daar stopt hoor, hoe verder we teruggaan in de tijd hoe meer ‘naaste’ verwanten we zullen vinden tot uiteindelijk alles aan elkaar verwant is. Dat kan je ontdekken bij onze toepaja’s bijvoorbeeld.

Ondertussen gaat het best goed met onze apen, onze colobus of franjeaap heeft een vrouwtje gevonden waar het mee klikt en de klauwaapjes hebben een gigantische familiegroep uitgebouwd. De nieuwe man bij de kapucijnapen “Juul” heeft zijn eerste nakomelingen rondlopen. De withandgibbons hebben nog steeds een hechte familiegroep. De bonte vari’s hebben in hun vernieuwde verblijf al verschillende nesten gehad en de ringstaartmaki’s zijn ook goed onderweg om een grotere groep op te bouwen. Hiervoor werden recent nog twee mannetjes gewisseld met een ander park om de genetische samenstelling van de groep te verbeteren. Ze kregen ook een warmer binnenverblijf en daarmee hebben ze een grote kans op een succesvol 2022.

Primaten blijven tot de verbeelding spreken en daarom zullen ze altijd belangrijk blijven in populaties van dierenparken. Daarom zetten we ook in op deze diergroep met het project ‘Monkey Island’. Het zijn immers dieren die echt niet als huisdier gehouden kunnen worden. Ze hebben een bepaalde groepsstructuur nodig, aangepaste voeding en een veilige omgeving waar ze geen schade aan materiaal of mens kunnen veroorzaken.