Een dikke merci van onze waterschildpadden
Het project van de waterschildpadden op ons steunplatform heeft zijn vruchten afgeworpen. We installeerden extra UV-B lampen in het voormalige verblijf van de beverratten en creëerden zo een extra schildpadden-eiland. Het steunplatform bracht voldoende middelen op om een project op te starten kwestie opvang én educatie rond de problemen van deze dieren.
Roodwangsierschildpadden staan al een tijdje bekend als probleemsoort. Ze worden als huisdiertje aangeschaft maar zijn eigenlijk ‘dieren in huis’ en géén “huisdieren”. Dieren die al generaties lang gehouden worden door mensen zoals honden, geiten en konijnen zijn wél huisdieren of gedomesticeerde dieren. De waterschildpadjes zijn nog net hetzelfde als hun wilde soortgenoten. Ze hebben kostelijke voeding en lampen nodig, worden 20-25cm groot en worden wel 30 jaar oud. Ze werden massaal geïmporteerd uit Amerika in erbarmelijke omstandigheden.
De import van deze dieren is reeds jaren geleden aan banden gelegd, maar het probleem verschoof zich naar andere (onder)soorten die dan nog wel ‘legaal waren’, waaronder de geelwangsierschildpad, geelbuiksierschildpad en de zaagrug.
Momenteel is er een nieuwe wetgeving (Europese verordening nr. 1143/2014) die zegt dat al deze soorten (en nog vele andere diersoorten) totaal niet meer van eigenaar mogen veranderen, ook al is er géén import van. Met andere woorden je kan ook voor de dieren die je hebt géén nieuwe eigenaar zoeken en de kweek in gevangenschap is verboden. Deze wetgeving is er gekomen opdat exotische diersoorten die in onze natuur kunnen overleven zouden uitsterven in Europa. Helaas zijn er in de praktijk dan toch veel mensen die hun dier (illegaal) in de vrije natuur loslaten als ze er nergens meer mee naartoe kunnen en dat is nu net wat er niet mag gebeuren. Opvangcentra kunnen deze dieren ook niet permanent opvangen en helaas moet er daar dan dikwijls voor euthanasie gekozen worden.
Natuurlijk verschuift het probleem zich nu wéér naar andere soorten (Chinese) waterschildpadjes, die mogelijk een nog groter probleem gaan vormen in onze lokale natuur. Ook bij andere reptielen en vogels gaan we gewoon het probleem opschuiven. Op deze manier kunnen we niet verdergaan en zo wordt uiteindelijk voor de echte liefhebber die wél goed voor zijn dieren zorgt, zijn toekomst afgenomen. Er is maar één manier om dit te stoppen en dat is stoppen met het impulsief aankopen van alle dieren, ook de ‘legale’ huisdieren!
Met hulp van jullie steun. Is dit project voor permanente opvang tot stand gekomen. Het steunproject heeft even stilgelegen maar is nu terug opengesteld omdat deze dieren natuurlijk nog jarenlang voeding, verzorging, filtering en belichting nodig gaan hebben.
Enkele mensen die we willen bedanken voor hun gift zijn
Viviane Maes, Virgine Hendriks, Arno Maesen, Philippe Schaaf, Nicole Diepvents, Debby Geboers, Joris Grandjean, Annemie Porteman, Jos Smolders, Joris Weltens en Charissa Buekenberghs