Niet alleen de mama’s zijn belangrijk!

Morgen op vaderdag, zetten we graag de papa’s eens in de kijker. Soms zorgen ze enkel maar voor de verwekking van de jongen, maar ze kunnen ook een heel belangrijke rol spelen. Een beetje een weerspiegeling van de maatschappij zou ik zo zeggen.

Bijvoorbeeld, bij tijgers, leeuwen of beren hebben we standaard het beeld dat de man een vrouw bevrucht en zich verder niet veel aantrekt van de jongen. Op zich is dat ook niet helemaal juist. Door hun territorium te verdedigen houden ze andere mannen op afstand, deze zijn het grootste gevaar voor jonge dieren. Vreemde mannen doden namelijk de jongen van een andere man zodat het vrouwtje sneller terug vruchtbaar wordt voor zichzelf. Vader beschermt dus de jongen tegen mannen zonder jongen. De killers zijn dus niet de ‘papa’s’ van de jongen, maar wel de beschermers.

Er zijn ook mooiere verhalen, zoals bij de witoorpenselaapjes. Enkel de eerste dagen worden de jongen door de moeder gedragen, daarna neem vader het over zodat moeder de handen vrij heeft om voedsel te zoeken. Enkel voor het zogen geeft vader ze even af aan de moeder. Bij een grotere groep worden dat de broers en zussen van de jongen, zodat ook zij leren wat vaders taak is bij penseelaapjes.

Witoorpenseelaapjes

Bij vele vogels, zoals ook bij de flamingo’s doet vader minstens evenveel voor de jongen als de moeder door afwisselend te broedden en de jongen te voeden. Bij de emoes zien we echter een extreme vorm van zorgelijke vaders. Verschillende vrouwtjes die hij bevrucht heeft, leggen hun eitjes in één nest en hij neemt de taak op zich om te broeden en voor de kroost te zorgen terwijl de dames er zich niets van aantrekken. Dat bestaat dus ook.

Flamingo

In extreme gevallen is het zelfs het mannetje dat “zwanger” wordt zoals bij het zeepaardje, hier draagt de man de eieren in een soort buidel en is dus in zekere zin zwanger van zijn eigen jongen. Buiten de zeepaardjes kan je de genoemde soorten allemaal komen bezoeken in Pakawi Park, wat tevens een goed idee is om met jou (plus) papa of een ander vaderfiguur te komen doen morgen! Sta dan even stil bij de papa’s van de dierenwereld.