Werelddag tegen woestijnvorming en droogte

Vandaag, 17 juni, is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot werelddag tegen woestijnvorming en droogte, maar dat wil niet zeggen dat halfwoestijnen en woestijnen slechte of verkeerde habitats zijn. Sommige dieren zijn hier best gelukkig mee.

Enkele droogstoppels

De algazel bijvoorbeeld leeft zoals de andere oryxen op de rand van wat leefbaar is voor hoefdieren. Ze kunnen hun vocht halen uit hun voedsel en leven in halfwoestijnen en woestijnen van Noord-Afrika. Ze passen zich aan door hun lichaamstemperatuur veilig te laten stijgen en door zich ’s nachts te voeden met grassen en vetplanten. Door de klimaatsveranderingen worden zelfs deze gebieden te droog voor deze droogstoppels. Daarom zijn ze ook uitgestorven in het wild en is er nood aan uitzettingsprojecten om de soort in stand te houden in de gebieden waar ze nog wel kunnen leven.

Ook de stekelvarkens zijn liefhebbers van droge gebieden, zij schuilen in holen tijdens de hitte van de dag en komen ook ‘s nachts tevoorschijn om bollen en knollen te verorberen waar best veel vocht in zit. 

Verder zijn er in de echte woestijnen nog wat geleedpotigen zoals kevers en schorpioenen die in het droge hete zand kunnen overleven door zich overdag in te graven. Zo verstoppen zij zich ook voor de hagedissen die op hun jagen. De hagedissen worden dan op hun beurt nog belaagd door slangen die zich ook in het zand ingraven, veel meer bevat dit ecosysteem niet. Geen grote roofdieren, geen zingende vogeltjes of ander groot en uitbundig leven. 

Droge gebieden beschermen ja, droge gebieden bijmaken, neen!

Alhoewel het leven in de woestijnen en halfwoestijn uniek en speciaal is, toch willen we er niet méér van hebben. Door het lage aantal soorten is de biodiversiteit er erg laag. Als savanne verdroogt tot steppe en steppe verdroogt tot halfwoestijn dan verlaagt de biodiversiteit. Ook andere biotopen kunnen zo verdrogen en zo verliezen ze soorten. Hoe warmer en natter hoe meer biodiversiteit, het is niet voor niets dat in het regenwoud het meeste aantal soorten voorkomen per oppervlakte. 

Wat kunnen we doen?

Gescheiden afvoer van hemelwater en rioolwater zijn al zeer belangrijk zodat de waterzuiveringsstations altijd al het rioolwater kunnen zuiveren. Maar ook de aanleg van wachtbekkens en infiltratievelden is zeer belangrijk om de grondwaterspiegel in stand te houden. Het gebruiken van regenwater uit regenwaterputten helpt ook al. Daarom dat we bij Monkey Island ook een grote regenwaterput voorzien om de toiletten voor de bezoekers mee door te spoelen.