Welverdiende upgrade bij de witte leeuwen
Onze witte leeuwen zijn echte toppers voor onze bezoekers, maar ze zaten in een verblijf dat hen geen eer aandeed. Na een renovatie van de binnenverblijven vorig jaar, was nu het buitenverblijf aan de beurt. Een verbetering op gebied van ruimte, veiligheid, verrijking, dierenwelzijn én dan nog educatief verantwoord ook. Een woordje uitleg…
Alhoewel er geen opmerkingen of problemen waren wat betreft veiligheid, oogde het verblijf met de ‘groene draad’ toch niet echt goed voor sommige bezoekers. De firma P&P Hekwerk uit Meerhout, die het project aanging om onze zoo te omheinen, leverde goed werk met daarbij een goede samenwerking. Daarom werd ineens het verblijf van de leeuwen aangepakt waarbij een gedeelte sponsoring zorgde voor een zoveelste win-win situatie.

De omheining vervangen bij de leeuwen is niet zomaar een klein projectje. De firma plaatste eerst de nieuwe omheining rond de bestaande omheining en pas daarna werd de oude omheining afgebroken. Op deze manier is niet enkel de omheining beter, steviger en veiliger, het verblijf is ook een pak groter geworden. Het ging van zo’n 300 m2 naar 750 m2. Daarnaast reikt het verblijf nu tot aan een pad waar het eerst niet te zien was. Hierdoor heeft dit verblijf nu twee zichtpunten in plaats van één. Maar hiermee houden de verbeteringen niet op!
Onze witte leeuwen hebben iedere zomer last van vervelende stalvliegen, ook wel steekvliegen (Stomoxys) genoemd. Ze lijken op gewone huisvliegen, maar zijn lang niet zo onschuldig en leven van het bloed van hun slachtoffers. Wondjes of broze huid worden zo geteisterd door deze vervelende vliegen in de zomer. Verschillende aanpassingen werden toegepast om ook dit probleem aan te pakken. Zo is er heel wat begroeiing gesnoeid zodat de vochtige ondergrond beter kan uitdrogen door meer licht en lucht. De vliegen houden van de vochtige grond onder struikgewas en bomen, aangezien hun larven hier leven. Om dit effect nog te vergroten is er ook een laag fijn wit zand gelegd. Dit zand draineert het water waardoor de toplaag droger blijft en de larven van de vliegen minder overlevingskansen hebben. Dit in samenwerking met de vliegenbestrijding in het binnenverblijf, zou onze leeuwen de nodige rust moeten bieden.
Dit wit zand heeft ook een zeer interessante educatieve rol want in tegenstelling tot witte tijgers, komen witte leeuwen sporadisch ook voor in het wild. De theorie hierrond is dat de witte leeuwen toch een effectieve camouflage hebben in de gebieden in het Kruger Park (waar ze van oorsprong vandaan komen) waar er veel wit rivierzand in de bodem zit. Een bruine leeuw zou dus in het bruine dorre savannegras beter gecamoufleerd zijn en de witte leeuw in de open overstromingsgebieden van de rivieren waar lichter zand voorkomt. Een leuk weetje dus om te vertellen als je met vrienden of familie ons park bezoekt. De leeuwen zelf gaan dit niet weten natuurlijk, maar een verandering van hun omgeving is voor deze dieren alvast een grote verrijking. Als je ze ziet rollen in het zand zie je wel dat de dieren er gewoon van genieten. Het is dankzij jullie bezoek dat wij deze verbeteringen kunnen doorvoeren, dus als je nog niet geweest bent dit jaar, kom dan zeker snel eens kijken.

Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!