Speed, de cheeta met herwonnen gezondheid, maar verloren snelheid.

Het lijkt een droevig verhaal, deze cheeta met drie poten, maar toch zijn wij blij dat we hem door een moeilijke periode gekregen hebben en dat Pakawi Park voor hem toch het verschil heeft kunnen maken.  

Speed heeft een zeer ernstige breuk opgelopen in zijn achterpoot in de zoo waar hij geboren is. Bij het klimmen op een hek is zijn achterpoot vast blijven zitten met een complexe breuk tot gevolg in de hiel en het onderbeen.

Met orthopedische platen is de breuk gefixeerd. Eind maart van dit jaar zijn hierbij problemen ontstaan omdat de orthopedische plaat doorheen de huid kwam. Hierbij ontstaat een groot risico voor infectie dus de plaat moest verwijderd worden. Hiervoor schakelden we de Ugent in, waar specialisten van anesthesie (verdoving) en orthopedie uren gewerkt hebben aan het verwijderen van de plaat. Er is hierover al een artikel verschenen: https://www.pakawipark.be/pk2/dierenniews/run-speed-run/

Helaas is er bij het verwijderen van de plaat, wat erg complex was, waarschijnlijk een microfractuur ontstaan waardoor enkele weken later de poot terug gebroken is. Vervolgens is er dan opnieuw een orthopedische plaat gestoken door dierenartspraktijk Orion. Helaas brak enkele dagen later zelfs de stalen plaat. Opnieuw werd er een plaat gestoken, deze keer een dikker en zwaarder exemplaar.

Alsof het allemaal nog niet erg genoeg is, werd er daarna een multiresistente bacterie ontdekt in de wonde. Dit wil zeggen dat er geen enkele antibiotica in staat was de infectie de kop in te drukken. Ondertussen was het ook wel duidelijk dat Speed last en pijn had van zijn poot omwille van deze infectie.

Medisch gezien waren er maar twee keuzes. Of een amputatie van de poot, of een euthanasie van het dier. Een moeilijke keuze voor de ethische commissie van Pakawi Park, die gezamenlijk moet beslissen over zulke moeilijke vraagstukken. Speed is een jong en gezond dier én er zijn vele voorbeelden van dieren die gelukkig leven op drie poten. Daarom Is ervoor gekozen de poot te amputeren in een vierde en hopelijk laatste operatie bij dierenartsenpraktijk Trigenio in Nijlen. 

Geen eenvoudige keuze aangezien wij als dierentuin ook erg veel negatieve opmerkingen krijgen als we een ‘gehandicapt’ dier laten zien aan het publiek. Vooral omdat mensen niet altijd de voorgeschiedenis en de strijd kennen die we reeds gevoerd hebben om hem te helpen. Maar het dier zelf heeft nu geen last meer van pijn en dieren denken ook niet na over ‘aandoeningen’ zoals wij mensen. Dieren kennen geen zelfmedelijden, mensen denken vaak van wel maar dat zijn projecties van menselijke gevoelens op dieren, wat helaas vaak leidt tot misverstanden. Speed is merkbaar opgelucht dat de pijn weg is en leert al snel om zich vlot voort te bewegen op drie poten. Het ziet er een beetje klunzig uit, maar de verzorgers zien eindelijk terug een relaxed dier.

Speed is op zich een goed gekozen naam voor een cheeta aangezien zij topsnelheden moeten behalen om aan hun voedsel te geraken op de savanne. Gelukkig hebben cheeta’s in dierenparken hun snelheid niet nodig om aan eten te geraken. Speed zal nooit meer de snelste zijn, maar misschien wél de bekendste? Hij is er gelukkig nog en het gaat nu beter dan voorheen.

Links naar persberichten:
RTV: https://www.rtv.be/artikels/video-cheeta-speed-kan-pijnloos-verder-leven-na-amputatie-van-poot-a133502
VRT: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2023/07/19/jachtluipaard-speed-pakawi-park/
GVA: https://www.gva.be/cnt/dmf20230719_96048958
HLN: https://www.hln.be/balen/cheeta-speed-van-pakawi-park-gaat-met-drie-poten-door-het-leven-na-amputatie-hij-zal-nooit-meer-de-snelste-zijn-maar-misschien-wel-de-bekendste~a6d38be9/

Foto gemaakt door Leen Gevers