Moeraskatten, terug van weggeweest

twee moeraskatten

De vaste bezoeker zal het nog weten, jaren geleden waren er hier in olmen reeds moeraskatten te zien. We hebben het altijd jammer gevonden dat deze katachtige was verdwenen in ons park. Nu zijn we blij ze terug te mogen verwelkomen.

Ons park brengt vele liefhebbers van katachtigen naar hier en de moeraskat (Felis chaus) zie je niet vaak in dierentuinen. Reden te meer om ze bij ons een plaatsje te geven. Voorlopig is het de enige wilde katachtige uit het genus ‘Felis’ waartoe ook de bekende huiskat behoord. Al is deze kat wat groter dan een gemiddelde huiskat. 

Net zoals bij de servals (creatie van savannah kat) en de bengaalse tijgerkatten (creatie van bengaalse kat) worden hier ooit hybriden gekweekt met huiskatten, in dit geval noemen ze die de ‘chausie’. Zulke kweek van hybriden brengt niets goed met zich mee. De kweek verloopt niet vlot en loopt vaak dodelijk af voor de kleinere huiskat. De hybride katten kunnen problemen veroorzaken bij hun ‘baasjes’ waarmee ze niet overweg kunnen en dan komen deze (illegale) dieren in een opvang-situatie terecht.  In dierentuinen zijn we niets met genetisch ‘vervuilde’ hybriden. Het is immers onze taak om de wilde diersoorten zo te houden zoals ze in de natuur voorkomen. Ze zijn mooi genoeg zoals ze zijn.