Jonge fossa’s, een mijlpaal voor Pakawi Park en een primeur voor de Benelux.

20/06/2020 was het zover: de eerste officiële kweekprogramma-baby’s zijn een feit, en ze zijn ineens met 4. De fossa’s zitten in een Europees kweekprogramma (EEP) dat onderdeel uit maakt van een wereldwijde organisatie (WAZA) die de conservatie van bedreigde diersoorten in dierenparken (ex-situ) ter harte nemen.

Dat de dieren in een kweekprogramma geboren worden, wil zeggen dat er één centraal orgaan is (het EEP) dat bepaald waar de jonge dieren best naar toe gaan zodat de populatie zo gezond mogelijk wordt gehouden. Zo kan de populatie in gevangenschap op de beste manier onderhouden worden zodat deze dieren mogelijk ooit in de toekomst een genetische backup zijn voor de populatie in het wild, moest die nog verder afnemen of genetisch verarmen.

Vorig jaar was er ook een geboorte van deze dieren in ons park, maar het jong verdween diezelfde dag nog, wat vaker voorkomt bij een eerste nestje bij wilde dieren. Anno 2019 waren er voor het volledige kweekprogramma slechts 4 jongen geboren: drie in de zoo Duisburg waar het hoofd van het EEP, de studbookkeeper zelf, gehuisvest is én het ene jong bij ons dat opgegeten is door de moeder.

Anno 2020 is er enkel weet van 4 jongen in Frankfurt en de 4 jongen hier. Dit brengt het officiële aantal fossa’s in het volledige Europese kweekprogramma op het moment van dit schrijven op 77 dieren. Een belangrijke aanwinst dus voor Pakawi Park, de volledige Europese populatie én de soort als geheel.

Hier in Pakawi Park zijn we zelfs niet zomaar deelnemers van het kweekprogramma. Onze bioloog is ook benoemd tot een lid van het species commitéé, een team van 10 mensen uit 10 verschillende Europese instellingen die de studbookkeeper mee adviseren betreffende de transacties en het houden van deze boeiende diersoort.

Dit is de eerste keer in de geschiedenis van Pakawi Park en de vroegere Olmense Zoo samen, dat zulke belangrijke dieren geboren worden. En dat bij dieren die perfect in onze collectie en educatie passen rond katachtige roofdieren.