Happy Bears Day!

Op 10 mei 2021 vieren we samen met vele andere Europese dierentuinen Happy Bears Day

Vandaag zetten we de beren als hele familie in de belangstelling. 

Onze beren

We kunnen natuurlijk geen Berendag vieren zonder onze eigen beren in de kijker te zetten. Arnold en Alex zijn twee broers die al sinds 1999 als kleine beertjes in ons park vertoeven. Ze zijn intussen al 22 jaar oud. In 2012 kregen ze een vriendje erbij: Bull. Bull is inmiddels ook al 15 jaar oud is. De vaste bezoekers die al langer het park bezoeken, weten misschien dat tussen 2008 en 2012 nog twee andere oude beren in het park werden opgevangen. Zij kwamen naar hier nadat hun verblijf in een zoo in Frankrijk verwoest werd door een storm. Maar nu zijn ze nog met drie in ons berenbos: Arnold, Alex en Bull. We hopen dat we later nog opvang kunnen bieden aan andere beren. De bruine beer wordt voornamelijk opgevangen in dierentuinen, zonder intensieve kweekprogramma’s. Er is immers veel vraag naar opvang voor beren die illegaal gehouden werden en niet meer in het wild kunnen overleven. Pas als er geen opvangprobleem meer is, is er meer ruimte voor gerichte kweekprogramma’s.

Andere beren

Maar deze dag gaat niet specifiek over onze beren, of specifiek over de Europese bruine beer. Deze dag gaat over alle beren! Zo krijgen wij ook eens de kans om over beren te spreken die niet in ons park zitten. Er zijn momenteel 8 soorten beren:

Nu zit je misschien met vragen zoals: “Maar waar is de grizzlybeer, de kraagbeer of de wasbeer?”.

Verwarrende namen 

Dat veel mensen in de war geraken door Nederlandse, Engelse of eender welke andere namen in de lokale taal, is helaas vrij normaal. Vaak heeft dezelfde soort meerdere namen, of is aan de naam niet af te leiden of het nu een aparte soort is of maar een ondersoort. Soms is de naam ook verwarrend omdat het helemaal geen beer is! Tijd voor wat opheldering.

De wetenschappelijke namen zijn soms wat vervelend omdat ze niet echt nuttig lijken en moeilijk te lezen zijn, maar ze zijn van onschatbare waarde. De grizzlybeer, Ursus arctos horribilis, is eigenlijk maar een ondersoort van de bruine beer: Ursus arctos. Dat zien we aan het feit dat zijn wetenschappelijke naam drie woorden heeft in de plaats van twee. Laten we het laatste woord horribilis weg, dan blijft enkel Usus arctos over, dus een gewone bruine beer. Daarom zijn bijvoorbeeld de grizzlybeer en kodiakbeer (Ursus arctos middendorffi) niet te bespeuren in deze lijst.

‘Kraagbeer’ is dan weer een andere naam voor de Aziatische zwarte beer, dus helemaal geen andere soort maar gewoon twee namen voor dezelfde soort.

Zelfs valse beren!

Wasberen zijn, net als onze neusberen, eigenlijk geen echte beren. Ze behoren tot de familie van de wasbeerachtigen (Procyonidae) en niet tot de echte beren (Ursidae). Andere ‘valse’ beren zijn de rolstaartbeer, beermarter, zeebeer, beerdiertje, grote beer en ga zo maar door. Een mannelijk varken noemen ze ook een beer, dat is om het nóg verwarrender te maken. 

Vreemde beren

Anderzijds is er ook een beer die we kennen zonder het woord ‘beer’ in de naam: de reuzenpanda. De reuzenpanda is in alle opzichten dan ook een buitenbeertje – euh, ik bedoel ‘buitenbeentje’. Beren horen namelijk, samen met de wasberen, wolven en vossen tot de hondachtige roofdieren (Caniformia). En die behoren dus tot de roofdieren (Carnivora). Toch is de reuzenpanda volledig vegetarisch geworden en leeft hij van bamboe. 

Bescherming van beren

Beren zijn grote dieren, die een groot gebied nodig hebben om zichzelf in stand te kunnen houden. Daarom zijn de beren gevoelig voor verlies van habitat. Wil je de beren en andere dieren beschermen tegen habitatverlies, dan hebben we enkele tips. Zorg dan dat je hout gebruikt met een keurmerk dat het niet uit wilde bossen komt. Ga niet midden in de natuur wonen of op vakantie als je daar niet per sé moet zijn. Koop geen producten waarvoor grote plantages aangelegd worden, ontbossing nodig is of erg veel water verbruikt wordt. Denk bijvoorbeeld aan producten met palmolie of avocado’s die enorm veel water verbruiken en van warme landen worden ingevoerd.  Koop lokaal, verklein je ecologische voetafdruk en leer vooral veel bij over de dieren, zodat we weten wat we beschermen. 

Doe mee met onze kleurwedstrijd en maak kans op een mooi cadeaupakket! Tot en met zondag kan je hier jouw kleurplaat indienen. Je kan één kleurplaat per kind indienen. Op maandag 17 mei maken we de gelukkige winnaar op onze Facebookpagina bekend!