Gezinsuitbreiding bij de bonte vari’s

Het is de vaste bezoeker wellicht opgevallen dat er iets gaande is in de groep bonte vari’s.  Op 17 mei zijn er drie kleintjes geboren bij het vrouwtje dat de leiding heeft over de groep. Toch zijn er niet direct kleintjes te zien die aan de moeder hangen zoals bij de ringstaartmaki’s, doodshoofdaapjes en de meeste andere primaten dat wel direct te zien is.

Dat komt omdat Bonte vari’s één van de weinige primaten zijn die een grote worp kunnen hebben van 2-6 jongen. Als die allemaal aan de moeder zouden hangen zou door het gebladerte springen nogal moeilijk worden. Daarom hebben bonte vari’s een nest, net zoals een vogel of een eekhoorn waarbij de jongen in het nest blijven tot ze sterk genoeg zijn om zichzelf goed voort te bewegen. 

De moeder wordt even binnen gehouden omdat vorige jaren bleek dat ze de jongen nogal graag verplaatst, ook naar buiten. Bij een plotse weersomslag, havik of reiger in de buurt is dat niet zonder gevaar. We laten ze dus even aansterken tot ze vrij rond bewegen zodat ze ook weer vlot terug binnen komen als ze buiten zijn geweest. 

Bonte vari’s zijn speciale lemuren omwille van verschillende eigenschappen. Het zijn de grootste lemuren die er zijn en ze zijn erg nauw verwant aan de rode vari, die kwestie kleuren een totaal andere soort lijkt te zijn. Ze hebben een enorm luide roep en gaan met hun zwarte buik in de zon zitten om hun voedsel beter te verteren. Ze zijn bedreigd in het wild maar doen het gelukkig goed in dierenparken, er is reeds een uitzettingsproject geweest in Madagaskar met wisselend succes. Er valt nog veel te leren over deze dieren zodat we ze beter kunnen beschermen. Vooral habitatverlies door landbouw en stroperij zijn de grootste gevaren. In de natuur is het vooral de fossa die op hun jaagt, er zijn op Madagaskar immers geen katachtigen, beren, hondachtigen of andere typische grote roofdieren aanwezig. Slangen en roofvogels echter wel en deze kunnen ook natuurlijke vijanden zijn van jonge vari’s. Daarom beschermen zowel moeder als (de mogelijke) vader het nest furieus. 

Kleine Bonte Vari