Geboorte doodshoofdaapje

De nieuwe man!

Vorige week is er een baby doodshoofdaapje geboren. Daar zijn we héél erg blij mee want de vrouwengroep voorzien van een nieuwe man was niet eenvoudig.

Groepen van doodshoofdaapjes bestaan voornamelijk uit vrouwtjes. En die vrouwtjes die willen maar een beperkte tijd spenderen met dezelfde man. Het is alsof ze weten dat, als de dochters seksueel volwassen zijn, dat de papa uit de groep moet omwille van de kans op inteelt. Papa moet dan het huis uit! Gelukkig hebben we hier in het park ook een bachelorgroup of mannengroep waar we ook mannetjes opvangen uit andere parken. Hier kunnen we dan de meest geschikte kandidaat uitkiezen om de komende 2 jaar de dames gezelschap te houden. Maar voor de dames is niet zomaar iedereen goed. Geen enkele man was goed genoeg voor de dames en hij werd aangevallen. Hierdoor kwamen we op het idee om 2 mannetjes die goed ‘bevriend’ waren met elkaar tegelijk te introduceren zodat ze tenminste elkaar hadden als tegengewicht tegen de dames. Deze techniek heeft gewerkt en na verloop van tijd werd er één man toch geaccepteerd in de vrouwengroep en kon de 2de man terug naar de mannengroep. 

Doodshoofdaapjes behoren tot de apen van de nieuwe wereld (groep apen uit Amerika) en zitten in dezelfde familie als de witoorpenseelaapjes en de kapucijnapen, al zou je dat niet zeggen op het eerste gezicht. Deze soorten kan je ook in Pakawi Park bewonderen omdat wij de afstamming en verwantschap van dieren belangrijk vinden. Vooral bij de primaten en bij de roofdieren spelen we deze troef uit.

Er zijn nog enkele vrouwen drachtig en hopelijk verlopen de geboortes hier even goed. Zijn de jongen vrouwtjes dan blijven ze in de geboortegroep. Zijn het mannetjes dan gaan ze naar de mannengroep na ongeveer anderhalf jaar. Beide groepen mogen terug aangroeien en doodshoofdaapjes voelen zich het beste thuis in een grote groep. 

UPDATE 17/01: Ondertussen zijn er al drie jongen, een welkome aanwas van de groep.