Een paar rijstvogels rijker

Op 3 Januari hebben we onze eerste nieuwkomers van 2020 mogen verwelkomen, maar liefst 42 stuks! 

De school AERES MBO ALMERE biedt een opleiding dierenzorg voor jongeren die van dierenverzorging hun beroep willen maken. Zoals vaak hebben deze scholen zelf ook vogels, kleine zoogdieren, reptielen en dergelijke meer. Dit om de leerlingen de basisverzorging aan te leren. Vaak kiezen deze scholen dan ook dieren waar iets over te vertellen valt, zoals bij onze rijstvogels, ook wel rijstvinken of padda’s genoemd.

Deze vogeltjes zijn in het wild bedreigd, ze worden beschermd door CITES bijlage II, wat niet zo vaak voorkomt bij kleine zangvogeltjes. In gevangenschap kom je ze massaal tegen MAAR dan zijn het bijna altijd mutaties (afwijkende kleuren). Dat lijkt misschien leuk en mooi, maar voor natuurconservatie zijn deze mutaties gevaarlijk en ongewenst. Als de genen van de zuivere vogeltjes ‘vervuild’ worden met de genen van de mutatievogels, dan kunnen zij én hun nakomelingen nooit meer beschouwd worden als een echte rijstvogel en dus zeker niet meer terugkeren naar het wild. Dus de zuivere rijstvogel is zowel in het wild als in gevangenschap toch een zeldzame vogel. Zo zie je maar dat schijn kan bedriegen. 

Er zijn zoveel mooie ‘wilde’ vogels en dieren dat mutaties in kleuren, patronen en grootte eigenlijk niet nodig zijn. Heb je zelf vogels of wil je ooit vogels gaan houden, houd deze boodschap dan in je achterhoofd en help de originele soorten in stand te houden, je weet maar nooit of het ooit nodig is ze terug naar het land van oorsprong te doen na een massale bosbrand of andere ramp bijvoorbeeld.

Omdat ze in de school de beste zorgen krijgen én de voortplanting ook onderdeel is van de verzorging, komen er dus jaarlijks ‘zuivere’ rijstvogels bij. Door samen te werken met bijvoorbeeld dierenparken kunnen zo zuivere groepjes in stand worden gehouden, los van de kweek van mutatievogels. De vogeltjes worden nu langzaam vanuit een volière gelost in de tropenhal om daar ‘vrij’ te leven.