Dierenarts aan het werk

Chimpansee Izzy begon reeds terug tekenen te vertonen van vruchtbaarheid en aangezien zij enkel vergezeld is van haar vader en haar broer is voortplanting hier niet gewenst. Hierdoor is bij haar terug een anticonceptiestaafje ingepland. Verder zijn er bloedstalen genomen om haar algehele gezondheid te checken. Haar gebit is volledig nagekeken en nog steeds in orde.

Ook bij JJ de leeuwin is voortplanting niet gewenst. Ook zij zit samen met haar familieleden en op dit moment is er ook geen vraag naar jonge leeuwen in ons park of daarbuiten. Haar gebit was reeds erg afgesleten maar er waren geen ontstekingen of pijnlijke tanden. Ze nadert de 12 jaar en is daarmee ook al lang geen jonge poes meer.

Het dierenartsenteam werkt hard om de gezondheidsstatus van de dieren hoog te houden, naast deze spectaculaire zaken zijn dat ook mestcontroles, voorschriften maken, medicatiestock beheren, protocols maken en uitvoeren van ontwormingen en vaccinaties en helaas af en toe een autopsie hoort er ook bij. Zo hebben we daaruit geleerd dat een overleden kookaburra een geperforeerde darm had en een trompetvogel last had van ijzerstapeling. Alhoewel dieren in het wild uiteraard geen enkele vorm van dierenartstoezicht kennen, is het in een dierenpark wel hard nodig en is er veel werk. Wij hebben immers niet enkel de verantwoordelijkheid om de dieren een zo goed mogelijk leven te geven, maar ook om bij te dragen aan de algemene kennis over het houden van dieren. Als er grote milieurampen (zoals recent in Australië) zijn, kan het vroeg of laat wel zo zijn dat de populatie en kennis in dierenparken hard nodig is om een gebied terug te bevolken.