Dag van de wind!

Wat heeft de wind nu te maken met de wilde dieren? Vandaag op dag van de wind geven we enkele voorbeelden. 

Wist je dat als je met een vliegtuigje boven de oceanen met een vlindernetje uit het raam vliegt, dat je dan spinnen kan vangen? Jonge spinnetjes kunnen inderdaad vliegen! Ze gaan op een takje of uitsteeksel zitten en laten een lange draad van spinrag in de wind wapperen, ze maken deze net zo lang tot de wind hen met hun zelfgemaakte parachute meeneemt. Heb je jezelf nog nooit afgevraagd waarom er op eilanden altijd spinnen voorkomen? Alvast niet door er naartoe te zwemmen. 

Iedereen beroemd – vliegende spinnen

Uiteraard zijn er ook meer voor de hand liggende profiteurs van de wind zoals de vogels. Sommige vogels zoals albatrossen hebben zelfs wind nodig om te kunnen opstijgen, anders komen ze niet ‘van de grond’.  Vele roofvogels zoals onze arenden en gieren, maar ook de ooievaars, zweven graag op thermiek. Dat is een verticale windverplaatsing omdat warme lucht stijgt. Zo kunnen de vogels zonder moeite te doen héél hoog in de lucht klimmen ze moeten niet eens met de vleugels slaan. 

Stuifmeel en zaden van planten worden massaal door de wind getransporteerd.  Ontelbaar veel dieren hangen op hun beurt weer af van die planten en bloemen om te overleven, maar ook hun eigen geur en feromonen worden door de wind verspreid. Zo vinden mannetjes en vrouwtjes elkaar om voor nageslacht te kunnen zorgen. 

Wind kan ook helpen om prooien te vangen, zo besluipen katachtigen hun prooi altijd tegen de wind in, op deze manier zal de prooi hun niet kunnen ruiken.

Wind duwt ook oude bomen omver zodat er open gebieden ontstaan in de bossen waar jonge boompjes en bodemplanten kunnen opleven, die op hun beurt weer gegeten worden door allerlei planteneters. Het laait bosbranden aan, die soms nodig zijn voor verjonging van het bos. 

Dan hebben we het belangrijkste nog niet gehad. Wind zorgt ervoor dat onze klimaten zijn wat ze zijn. Wind mengt hete en koude lucht, veroorzaakt zo neerslag en zorgt voor een bufferend effect op het klimaat. Zonder wind zouden de tropen gigantische woestijnen zijn. 

We kunnen zo nog uren doorgaan over de voordelen van de wind voor de dieren, dus als je nog eens in een vervelende bries staat, denk dan maar dat er zonder wind mogelijk zelfs geen leven mogelijk zou zijn in grote delen van de planeet.