Dag van de slang

Vandaag vieren we de dag van de slang. De opzet van deze dag is er oorspronkelijk om mensen te informeren over de vaak overdreven angst voor deze dieren. 

Er zijn meer dan 3000 soorten waarvan er maar zo’n 600 giftig zijn en een 200 die een gevaar voor de mens kunnen betekenen. Van die 200 soorten zijn er maar enkele tientallen extreem gevaarlijk. We hebben het dan over zwarte mamba’s, verschillende soorten cobra’s, taipans, Russels adders en enkele ratelslangen. Dat is allemaal een ver-van-ons-bed-gebeuren, zolang er geen illegale huisdieren ontsnappen natuurlijk. 

Hier in België hebben we maar enkele gebieden waar onze enige giftige slang, de adder, voorkomt. Zowel qua sterkte van het gif als agressie, scoort deze slang echter niet zo hoog. Het gevaar is dus zeer beperkt. Onze 2 andere slangen, de ringslang en de gladde slang, zijn helemaal ongevaarlijk. 

In Pakawi Park verdienen slangen ook hun plaats, vooral omdat ze vaak vergeten worden als het over conservatie en bescherming gaat. Daarom willen wij ook langzaam soorten vervangen door soorten die bedreigd of beschermd zijn.

Vandaag is dan ook een mooie dag om aan te kondigen dat er binnenkort Madagaskar hondskopboa’s te zien gaan zijn in het park. Deze slangen zijn bedreigd, beschermd én maken deel uit van een kweekprogramma, wat je niet vaak ziet bij slangen. Zij mogen een ambassadeursoort worden voor ondergewaardeerde groepen van dieren. Het moeten niet altijd koala’s of panda’s zijn die bescherming nodig hebben.

Madagaskar hondskopboa

Slechts enkele slangen van Pakawi Park behoren tot soorten die we vaker zien in dierenparken, omdat ze vaak als huisdier gehouden worden en zo bij dierenparken terechtkomen. Enkele voorbeelden zijn de boa, de netpython, de tapijtpython, de dumerils boa en de gele anaconda. Andere soorten zie je veel minder vaak en daarom zijn wij ook voor de reptielenliefhebber een bezoekje waard. De Zuidelijke indigoslang, de hagedisslang en de kippenslang zie je immers niet vaak in dierenparken.

De hagedisslang is opistoglyph: dat betekent dat hij giftanden heeft maar die zitten achteraan in de mond en hebben in dit geval een mild gif. De enige echte solenoglyphe gifslang (met holle giftanden) is de witlip bamboe-adder. Maar voordat je angst voor gifslangen terug opwelt, besef dan goed dat er veel meer mensen sterven van het gif van bijen en wespen dan van gifslangen. Om nog maar te zwijgen over het verkeer, want het gevaarlijkste van een zoo is nog altijd de trip ernaartoe. 

Witlip bamboe-adder