Biologische bestrijding in Pakawi Park

Biologische bestrijding is vaak ecologischer én economischer dan klassieke bestrijding met insecticiden of chemische reinigingsmiddelen. Het loont de moeite om bij een probleem zoals bloedluizen, maar ook bijvoorbeeld buxusmotten of eikenprocessierupsen even wat opzoekwerk te doen en te kijken of er eventueel al een biologische bestrijding beschikbaar is.

Refona is een bedrijf dat zich toelegt op het welzijn van dieren (o.a. reptielen), om de verspreiding van parasieten tegen te gaan maken zij gebruik van natuurlijke hulpbronnen in de plaats van chemicaliën. Dit is voor de gezondheid van de dieren ook veel beter en dat maakt het voor Pakawi Park zo interessant.

Dierenverblijven zijn niet alleen een geschikte woonplaats voor de dieren waarvoor het bedoeld is, maar het trekt ook andere dieren aan. Vaak zijn het dan parasieten die het gemunt hebben op het bloed, de huid of de ingewanden van onze dieren. Ze kunnen het ook gemunt hebben op de voedselresten of andere materialen en zo blijft hun populatie groeien, dan spreken we over een pestsoort.

Het zijn vaak ook vrij onschuldige mee-eters die voedselrestjes verwijderen en een soort van ecosysteem maken binnen het verblijf. Een bekend voorbeeld hiervan zijn vissen, planten en bacteriën in een aquarium die voedingsstoffen, zuurstof en koolstofdioxide uitwisselen onder elkaar. Als er een wisselwerking is tussen de ‘organismen’ in een verblijf dan spreken we van symbiose.

Parasitisme is een vorm van symbiose, dus ja zelfs een wisselwerking tussen soorten die niet leuk is voor je dieren is een symbiose. Het is pas een echte positieve samenwerking als één soort er een sterk voordeel bij heeft (commensalisme) of vanaf het moment dat twee of meer soorten er voordeel van ondervinden, dan noemen we het mutualisme.

Een pestsoort of parasiet proberen te bestrijden met de intentie om ze volledig weg te krijgen is vrijwel onmogelijk. De pestsoort wordt dan teruggedrongen tot aantallen die niet meer waarneembaar zijn, meestal zal na afzienbare tijd de pestsoort of parasiet terugkeren, zeker in zeer grote en ruime verblijven met natuurlijke inrichting. In eerder klinische opstellingen zoals een quarantaine kunnen we gemakkelijker parasieten bestrijden, maar de dieren in een natuurlijke omgeving houden is voor het dierenwelzijn veel beter natuurlijk.

Zo hebben onze reptielen wel eens last van bloedluizen (Ophionyssus natricis), een parasiet die zowel op reptielen als op vogels (zij het dan mogelijk ook andere soorten) last kan bezorgen.

Figuur 1; Mike Schultz (2019) – bloedluis

Geen angst, bloedluizen vinden mensen niet lekker. Het zijn zelfs geen luizen (insecten) maar mijten (spinachtigen). De naam is zoals veel Nederlandse namen helaas wat slecht gekozen. Walvissen zijn ook geen vissen en prairiehonden zijn geen honden, wees dus altijd alert bij Nederlandse namen van dieren!

In plaats van de parasiet met chemische wapens te bestrijden is het steeds slimmer om naar een meer duurzame oplossing zoals biologische bestrijding, te zoeken. Chemische wapens zijn immers tijdrovend, kostelijk en vaak ook licht schadelijk voor de bewoners zelf, het milieu én……. de portefeuille.

Biologische bestrijding wordt met wisselend succes gebruikt in de landbouw: lieveheersbeestjes eten bladluizen en sluipwespen worden ingezet tegen schadelijke rupsen van (nacht)vlinders. Dit zijn de meest bekende vormen van biologische bestrijding, maar ook hier bestaat een natuurlijke vijand, de roofmijt Hypoaspis miles, die verdeeld wordt door Refona onder de merknaam “Dutchy’s®”.

Figuur 2 ; Trytomera – Roofmijt

De roofmijten hebben een lichtvochtige schuilplaats nodig als uitvalsbasis van waar ze op rooftocht gaan om bloedluizen aan te vallen en te doden. In grote verblijven met relatief veel natuurlijke elementen vinden de roofmijten ook andere voedselbronnen waardoor de populatie roofmijten aanwezig kan blijven als een leger dat klaarstaat tegen nieuwe opstootjes van bloedluizen.

Sinds enkele jaren geleden (2006) zetten we in het oude reptielenhuis deze roofmijten uit. Er is sindsdien (buiten in de quarantaineverblijven) géén chemische bestrijding meer nodig geweest. Nu wordt het tijd om dit succes proberen te herhalen in de reptielengang die er in onze tropenhal is bijgekomen. Bloedluizen hou je immers op de lange termijn nooit buiten, ze kunnen zitten op voedseldieren, in bodembedekking etc…

Zie je dus blauwe houdertjes in de verblijven hangen? Dat zijn de uitvalsbasissen voor ons leger roofmijten.

Figuur 3 ; Refona Mite Booster Patroon met Houder

Biologische bestrijding zou altijd bekeken moeten worden, maar er schuilen ook gevaren in als de uitgezette soort niet inheems is en een natuurlijk evenwicht in onze lokale fauna kan verstoren. De Dutchy’s® zijn in ieder geval geen exotische diertjes en komen van nature in onze bodem voor. Refona biedt nog andere vormen van biologische bestriijding aan zoals voor buxusmotten en eikenprocessierupsen.