Datum:
De Baers witoogeend als ambassadeur voor samenwerking tussen liefhebbers en dierenparken.

Aviornis erkent dit potentieel en richt daarom werkgroepen en focusgroepen op. Zo ook hebben bijvoorbeeld Rik Dams en Willy Tieleman hun schouders onder zulke projecten gezet. Één voorbeeld hiervan is CABES (Conservation aviornis birds ex-situ). Met ‘ex-situ’ bescherming bedoelt men alle vormen van bescherming waar bij de dieren buiten hun natuurlijke habitat in stand gehouden worden. Bescherming in het habitat zelf is ‘in-situ’ bescherming. EN laat ons duidelijk zijn dat ex-situ bescherming praktisch zinloos is zonder in-situ bescherming. In-situ bescherming is de hoofdmaatregel tegen het uitsterven van diersoorten. Ex-situ conservatie is ondersteunend én biedt een populatie die beschikbaar is voor wetenschappelijk onderzoek.

 

CABES is dus letterlijk de niet-EAZA variant van een officieel Europees kweekprogramma. Dieren weten niet of ze nu bij een niet EAZA eigenaar zitten ja of neen, en waardevolle genen kunnen in beide groeperingen zitten. De natuur geeft daar ook geen bal om, het zijn wij mensen die over veel dingen moeilijk doen die het proces enkel maar vertragen. Wij in PAKAWI staan voor samenwerking tussen alle partijen die met dieren bezig zijn op een diervriendelijke en wetenschappelijk onderbouwde manier. CABES én het ESB (hoofdzetel in Paignton zoo) zijn dus 2 aparte organisaties die zich beiden inzetten voor deze soort, laat ons hopen dat we ze beiden kunnen ondersteunen als de eendjes het bij ons goed doen.

 

Baers witoogeenden zijn niet zo geliefd bij het grote publiek omdat ze er niet bepaald  uitspringen kwestie schoonheid of waarde. Maar met een populatie in het wild van slechts 150 tot 700 individuen zijn ze kritisch bedreigd (CR), de hoogste graad van bedreiging. Één graad verder is uitgestorven in het wild (EW) en nog één verder is uitgestorven (EX). Het zijn dan geen panda’s of koala’s maar ze hebben misschien nog meer ondersteuning nodig.