Datum:
Participatie EARTH congres Veenendaal

EARTH is een afkorting die staat voor European Association of Responsible Trade and Hobby. Helaas vinden we deze omschrijving niet direct terug op de homepagina, want dat omschrijft wel in één zin waar het hier om draait. Een samenkomst van mensen die belang hebben bij een universele en correcte aanpak van de regelgeving omtrent het houden van diersoorten. Helaas wél één ontbrekende factor in de omschrijving zijn alle centra die zich professioneel maar niet direct commercieel met dieren bezighouden, zoals opvangcentra en dierenparken. Zij zijn immers in hoofdzaak niet bezig met “Trade” en zijn ook geen “Hobby”. 

 

Toch draait dit congres rond de noodzaak van samenwerking en kruisbestuiving. Een element waar ik zelf al jaren fervente voorstander van ben. Of een konijn nu in een kinderboerderij zit, als huisdier gehouden wordt, voor het vlees gekweekt wordt, als proefdier gehouden wordt, als voedseldier voor slangen dient of het wordt bejaagd of verdelgd, het blijft een konijn! Zelf ben ik ook voorvechter van samenwerking. Boswachters, milieu-activisten, kwekers, hobbyisten, dierenparken, opvangcentra, wetenschappers, opleidingscentra, zelfs jagers  en ga zo maar door, hebben vaak verschillende standpunten en invalshoeken. Toch werken we met dezelfde dieren en willen we dat het goed met hen / hun populatie gaat. Het wordt hoog tijd om naar onze overeenkomsten te kijken ipv naar onze verschillen.

 

Één organisatie is wél overkoepelend over al deze organisaties heen, namelijk de overheid. Toch kunnen wij niet als één organisatie met de overheid spreken. Vaak omdat we het onderling niet eens zijn. Er ontstaan allerlei nieuwe regelgevingen zoals positieflijsten, invasieve lijsten, toelatingen en opleidingen. Helaas vaak met een storm aan reacties en zelfs rechtszaken tot gevolg. Als de overheid én de (multidisciplinaire) sector van het houden van dieren een platform vinden om te kunnen communiceren, dan kunnen we mogelijk problemen in de kiem smoren en samen aan een beleid voor de toekomst werken. Dat is goed voor iedereen en vooral het dierenwelzijn en de educatie, want dat waren de kernbegrippen tijdens het congres.

 

Onze deelname kadert vooral in het bijscholen en bijblijven bij de actuele thema’s rond het houden van dieren. Wij zijn immers een educatief centrum waar velen zich tot richten met vragen over dieren. Dierenparken horen hierbij betrokken te worden, want vaak hebben zij nog een aparte regelgeving (bijvoorbeeld de normen voor roofvogels bij particulieren en in dierenparken verschillen in België), maar dit heeft mogelijk dan ook een goede reden; een reden die we dan ook moeten kennen en verdedigen. 

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van our-earth op https://our-earth.eu om op de hoogte te blijven van de volgende stappen van deze organisatie. 

Link naar de website en nieuwsbrief