Datum:
Paka en Awi, de nieuwste bewoners van de Olmense Z.... euh.... Pakawi Park.

Ja inderdaad, voor wie het nog niet opgevangen zou hebben:  Olmense Zoo wordt vanaf 22 juni 2019 ‘Pakawi Park’!

De focus gaat op de katachtigen blijven liggen in de nieuwe Olmense Zoo. Vandaar ook de naam ‘Paka’ die verwerkt werd in onze nieuwe naam en staat voor ‘katten’ in het Swahili.  Onze focus gaat echter niet liggen op het hebben van zoveel mogelijk katachtigen en welpen, wél op de plaats die deze en andere grote roofdieren in het ecosysteem én in de evolutie innemen.  Samen met de vele primaten, vogels, knaagdieren, hoefdieren en vele andere bewoners van ons park, zullen de dieren instaan om je niet enkel plezier te doen beleven, maar ook om jullie te verwonderen met de kwetsbaarheid en de samenhang van de wilde dieren en hun omgeving . Want in de natuur hangt alles samen en leeft niets 'los' van het andere. 

Paka en Awi zijn ambassadeurs van het nieuwe park en spelen hierin vooral een symbolische rol. Het zijn nakomelingen van tijgers die vanuit de Olmense Zoo hun weg gevonden hebben naar een ander dierenpark, maar nu dus terugkeren.  Zo wordt het verleden, het heden én de toekomst met elkaar verbonden. Ook in dierenparken staat immers niets helemaal los van elkaar. Paka en Awi of hun nakomelingen zullen zelf helaas nooit terug in het wild kunnen worden uitgezet omdat hun bloedlijn (hun genetische afstamming) niet te traceren valt naar één specifieke ondersoort van wilde tijger. 
Omdat het vroeger voor dierentuinen alleen maar belangrijk was om vele en vreemde dieren te laten zien, werd er niet altijd gelet op de genetische 'geschiktheid' van dieren bij de voortplanting of het bijhouden van de gegevens van de voorouders. Maar het blijven natuurlijk mooie en gezonde dieren, dus waarom zouden we hun aantrekkingskracht niet gebruiken om exact dát verhaal te vertellen? 

Op die manier kunnen we het publiek bewust maken van het feit dat dierentuinen er niet enkel zijn voor het plezier van de bezoeker, maar dat we een belangrijke rol vervullen in het in stand houden van de natuur, mede door het brengen van correcte informatie. Het grote voordeel is wel dat deze tijgers volledig op hun gemak kunnen zijn in een dierenpark, ze moeten niet half wild gehouden worden en hoeven niet bang te zijn van mensen, wat bij tijgers die ooit voor heruitzetting moeten dienen, wél het geval is. 

Naast deze tijgers is het immers wél de bedoeling dat we ons kunnen gaan inzetten voor bedreigde ondersoorten van grote katachtigen.

De toekomst zal dus voor de tijgerliefhebbers nog veel meer in petto hebben.

 
Je kan deze missie steunen door alvast gewoon naar hen te komen kijken!