Datum:

De grote vasa papegaai is uniek in Belgische dierentuinen. Dat de soort zich niet eenvoudig voortplant is wel duidelijk; het is de eerste keer dat dit koppel zich succesvol voortplant sinds hun komst in 2009. Niet minder dan 10 jaar was er nodig voordat het koppel tot voortplanting overging.
 
Dat heeft mede te maken door de vreemde groepsstructuur van deze vogels. Vele vogels leven per koppel, of soms is er wel eens een man die meerdere vrouwen heeft (polygamie). Maar bij deze papegaai is het de (erg dominante en soms agressieve) vrouw die er meerdere mannen op nahoudt (polyandrie). De mannen hebben een flinke penis, wat vreemd is bij vogels want die hebben standaard een simpele cloaca. Ze kunnen zelfs (zoals bijvoorbeeld hondachtigen) aan elkaar blijven hangen tijdens de paring. Vasa’s zijn in tegenstelling tot vele andere papegaaiachtigen helemaal niet zo mooi gekleurd maar eerder donkergrijs. Verder krijgt de vrouw ook nog eens een kale kop tijdens het broedseizoen, die dan wel “mooi” geel kleurt en zingt ze vreemde liederen als ze haar jongen aan het grootbrengen is. Dit doet ze om zoveel mogelijk van haar mannen haar te laten komen voederen. Het ontbreken van mooie kleuren is misschien de oorzaak dat er niet zoveel aandacht besteed wordt aan deze soort. Reden te meer vinden wij, om dat dan wél te doen. 
Dit unieke gedrag, de unieke kleur en aparte evolutie van deze vogel hangt samen met het feit dat ze enkel op Madagaskar en de Comoren voorkomen (endemisch). Ze zijn dus net zoals onze ringstaartmaki’s, witkopmaki’s, bonte vari’s, fossa’s, egeltenreks en dumerili grondboa’s, deel van onze educatie rond endemische soorten, Madagaskar en het belang van het beschermen van zulke unieke plaatsen. Ook de populatie van de grote vasa gaat achteruit volgens IUCN rode lijst. 
 
Hier in Pakawi Park vinden we dat alle dieren in de picture mogen staan. Niet alleen boegbeelden zoals tijgers, panda’s, olifanten, koala’s en dergelijke meer. Wij zijn ervan overtuigd dat de bezoeker steeds meer oog krijgt voor de verdoken juweeltjes van de natuur. De pracht van de natuur zit overal, je moet gewoon leren waar je moet kijken