De vaste bezoeker zal het nog weten, jaren geleden waren er hier in olmen reeds moeraskatten te zien. We hebben het altijd jammer gevonden dat deze katachtige was verdwenen in ons park. Nu zijn we blij ze terug te mogen verwelkomen.
Geen enkele dag is dezelfde in een dierenpark. Geboortes, nieuwkomers, uitwisselingsprojecten,..., er valt regelmatig wel wat nieuws te beleven!
Natuurlijk willen wij onze bezoekers geen nieuwtjes onthouden, en daarom delen we op deze pagina graag wat er reilt en zeilt in het park. Op die manier hoeven jullie niets te missen en weten jullie als eerste wat er nieuw is in Pakawi Park!
De Chimpansees zitten van oudsher hier aan de ingang van het park. Dat leverde voor vele bezoekers memorabele momenten op, vooral door onze Jimmy die nogal graag ‘vanalles’ naar de mensen gooide. Misschien dat we daar eens goed over moeten nadenken of dat zo moet blijven …..
Het project van de waterschildpadden op ons steunplatform heeft zijn vruchten afgeworpen. We installeerden extra UV-B lampen in het voormalige verblijf van de beverratten en creëerden zo een extra schildpadden-eiland. Het steunplatform bracht voldoende middelen op om een project op te starten kwestie opvang én educatie rond de problemen van deze dieren.
Dat zou een uitdrukking kunnen zijn uit de mensenwereld waarbij het tijd is dat de kinderen het huis verlaten. Toch bedoelen we het hier letterlijk. De afgelopen 2 jaar is onze groep witoorpenseelaapjes eindelijk uitgegroeid zoals het hoort. En nu wordt het tijd dat de eerste jongen het ‘nest’ verlaten.
Na 'world chimp day' is ook vandaag een internationale dag om een bepaald dier in de kijker te zetten, namelijk 'international clouded leopard day'. Een dag om mensen bewust te maken van de problematiek én iets bij te leren over deze wonderbaarlijke diersoort.
Zonder de bescherming van de dieren in het wild betekent onze conservatie en bewustmaking in dierenparken niet zo veel. Vandaar dat we graag het Jane Goodall Institute even in de kijker zetten. Ook in moeilijke (corona) tijden mogen deze goede doelen niet vergeten worden.
Soms is voldoende niet genoeg. Dat merkten we vooral op bij feedback over de verblijven van enkele vogels in ons park.
Het waren onze verzorgers zelf die met enkele voorstellen afkwamen om iets aan de opstelling te doen van de Tropenhal en de roofvogellaan.
Dierenparken hebben officiële kweekprogramma’s in de vorm van EEP’s (European endangered species project) in de 1ste graad, of ESB’s (European studbook) in de 2de graad.
Maar deze kweekprogramma’s beperken zich vaak tot de dierentuinen die aangesloten zijn bij EAZA (European association for zoo’s and aquaria). Dierenparken daarbuiten én particuliere liefhebbers vallen vaak buiten de boot in dit systeem, en dat is soms jammer.
Woensdag 12 Februari was het weer zo ver, de leerlingen van het 7de specialisatiejaar dierenzorg van KOGEKA geel kwamen hun verrijkingsattributen plaatsen.