Datum:
Egels geven (g)een lenteprikje

Europese egels hebben hun jongen in de zomer omdat ze een winterslaap doen. Maar de Afrikaanse verwanten, de witbuikegel of vierteenegel, die kennen geen winterslaap. Een geboorte hier kan dus het hele jaar door plaatsvinden. Op 25 januari werden er drie baby egeltjes geboren, gelukkig voor de mama met zachte stekeltjes.

De witbuikegel heeft een plaats gekregen in ons park als ambassadeur van misbegrepen diertjes. Alhoewel ze er uitzien als lieve huisdiertjes en ook wel best "zacht"aardig kunnen zijn, blijven het toch exotische dieren. Ze moeten kunnen foerageren (naar voedsel zoeken) rondrennen, graven en wroeten. Een egeltje in een hamsterkooi is geen goed idee en in België mag je deze dieren om die reden dan ook niet zonder vergunning houden. Ze staan namelijk niet op de 'positieflijst zoogdieren', een lijst die aangeeft welke dieren je mag houden en welke niet. Wij mensen kunnen soms moeilijk het onderscheid maken tussen echte 'huisdieren' en 'dieren in huis'. In de ons omringende landen mogen de dieren wel nog gehouden worden door particulieren. 

Ook in onze educatie rond parallelle evolutie speelt de egel een grote rol. Zijn stekels zijn een goede bescherming en in de natuur is het zo dat als iets goed 'werkt' dat we het verschillende keren zien ontstaan in evolutie. Denk maar aan de stekels van stekelvarkens of zee-egels. Er bestaan zelfs stekelmuizen en zelfs bij planten zien we het ontstaan, enkel noemen we het daar soms doorns i.p.v. stekels. 

 

Wist je dat er dieren in ons park zijn die héél hard lijken op egels maar niet to die familie horen? Het zijn de egeltenreks en ze lijken als 2 druppels water op egeltjes. Heb je hen nog niet ontdekt dan moet je eens op zoektocht gaan. Verder bestaan er dan ook weer haaregels, die horen wél tot de familie van de egels maar hebben géén stekels.

Evolution works in mysterious ways.